De Hulsbosch volop in de problemen

KLARENBEEK – Jeugdcentrum de Hulsbosch staat wederom met de rug tegen de muur. Op het verzoek van het bestuur om te mogen bouwen op een stuk grond van de Recreatiegemeenschap Veluwe (RGV) langs de Hoofdweg, nabij het station in Klarenbee,k heeft het college van B & W negatief gereageerd. Het bestuur zit met de handen in het haar.

Al sinds 2005 is bekend dat het erfpachtcontract van de huidige locatie aan de Kopermolenweg niet verlengd zou worden. Hier heeft het jeugdcentrum 50 jaar de perfecte locatie gehad, maar helaas komt hier een einde aan. Uiteraard is het jeugdcentrum dankbaar dat ze 50 jaar gebruik heeft mogen maken van deze plek.
“Sedert 2005 weet ook de gemeente Voorst van de problemen. Na een schriftelijke enquête en gesprekken met de wethouder had het bestuur van het jeugdcentrum een akkoord met de RGV voor een stuk grond aan de Hoofdweg. Destijds zag wethouder Jan van Muyden nog mogelijkheden om het jeugdcentrum op de huidige locatie te behouden en heeft toen gevraagd of het bestuur de plannen even, dat werd uiteindelijk zo’n twee en een half jaar, in de ijskast wilde zetten. Kort voor het eindigen van het erfpachtcontract werd bekend dat er geen akkoord bereikt kon worden over behoud van de huidige locatie”, aldus bestuurslid Han Lammers.

Op dit moment heeft het jeugdcentrum nog een tijdelijk huurcontract tot 10 april 2011 met de restrictie dat er voor genoemde datum een concreet plan ligt voor nieuwbouw, goedgekeurd door zowel het college van B & W en de gemeenteraad.
Lammers: “Het afgelopen jaar zijn diverse locaties onderzocht waarvan de Hoofdweg het meest geschikt is voor de jeugd en haar activiteiten. Gesterkt door uitspraken van de wethouder Van Muyden zoals “locatie Hoofdweg is bespreekbaar” en “ruimtelijk komt het goed” heeft dit geresulteerd in een verzoek aan het college van B&W van de gemeente Voorst voor goedkeuring van nieuwbouw aan de Hoofdweg. Op dit verzoek heeft het college echter negatief gereageerd”.

Bij het voorstel voor deze locatie heeft het bestuur eveneens een verzoek voor een lening bij de gemeente Voorst ingediend. Aangezien het college de opdracht heeft gekregen om te bezuinigen is dit van de hand gewezen. Ook de kosten voor herziening bestemmingsplan en benodigde onderzoeken op het gebied van flora en fauna, archeologie, bodem en acties die daaruit kunnen volgen komen volledig voor rekening van het jeugdcentrum. Naast het kostenaspect wordt ook de gehele verantwoordelijkheid voor de ruimtelijke realisatie bij het jeugdcentrum neergelegd, daar waar de gemeente had toegezegd hier een stevige adviserende en ondersteunende rol te zullen vervullen. Maar het meest teleurstellend uit de reactie van het college vindt het bestuur de ernstige twijfel aan de ruimtelijke geschiktheid van de locatie.

Lammers: “Alle gebruikers van het jeugdcentrum weten ook nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Enkele verenigingen die gebruik maken van de Hulsbosch zijn zelfs al op zoek gegaan naar een andere locatie en dit is zeer spijtig”.

In het ronde tafelgesprek van 14 maart komt de problematiek van het jeugdcentrum wederom aan de orde omdat de gemeenteraad zich wil laten informeren over de situatie. “Hopelijk wordt er dan een positieve wending gegeven aan het verzoek van het jeugdcentrum en gaat de gemeenteraad vervolgens alsnog zorgen dat er de nodige steun van de zijde van de gemeente komt.
De gemeente Voorst, eventueel samen met de gemeente Apeldoorn, kan Klarenbeek behulpzaam zijn door medewerking te verlenen aan een nieuw onderkomen voor de jeugd.
Met behulp van vele vrijwilligers kan er iets moois gebouwd worden. Het zou een mooi gebaar zijn als er in het jaar van de vrijwilliger ook een stimulans aan dit vrijwilligerswerk wordt gegeven!”, aldus Lammers.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.