Burgerdebat Eerbeek: ‘Als er maar iets gebeurt!’

EERBEEK – ‘Er moet iets gebeuren en wel snel’, dat is de belangrijkste conclusie van de Burgerdebatten die onlangs zijn gehouden over het Centrumplan Eerbeek. Negentig mensen gaven hun mening over de herinrichting van de dorpskern. De belangrijkste conclusies zijn vorige week gepresenteerd.

“Inwoners begrijpen het best als het allemaal iets langer duurt in verband met de financiën, dat er keuzes gemaakt moeten worden of dat er gewerkt moet worden met gerecyclede materialen”, legt wethouder Bart Elbers uit. “Als we maar beginnen aan de kale plekken in het dorp. Die zijn een doorn in het oog.”
De meeste mensen waren het best met elkaar eens tijdens de debatten. Zo vindt men unaniem dat er een centraal gebouw moet komen aan het Stationsplein, of dat nou een Kulturhus heet of niet. “Dit gebouw moet de drager worden van de stationsomgeving. Er zouden hier verder bijvoorbeeld een fietsverhuur, VVV en horeca welkom zijn, om toeristen te prikkelen uit de stoomtrein te stappen.”
De Eerbeekse Beek moet weer in oude luister worden hersteld, ook daar was men het over eens. Hoewel enkelen de beek liefst midden door het centrum zagen lopen, over het Stuyvenburchplein, werd dat plan door met name ondernemers niet gewaardeerd. “Men vindt het zonde als de pleinfunctie niet ten volle bruikbaar zou zijn”, verklaart Elbers. “Het plein kan voor markten en evenementen worden gebruikt, of voor uitbreiding van de terrassen. Eerbeek ziet de beek liever via de bestaande loop, maar dan wel mooi gerestaureerd. Mooi is dat als we het over het plein hebben, ondernemers graag aanhaken met hun eigen ideeën. Neem ook de bouw aan de Loenenseweg, dat is een particulier initiatief van Zweers Bouw.”

De gemeente gaat nu voortvarend aan de slag, zo laat Elbers weten. De keuzes op hoofdlijnen worden deze maand gemaakt en in april aan de raad en deelnemers voorgelegd. Naar verwachting kan op 1 juli de samenwerkingsovereenkomst worden ondertekend met de marktpartijen, zoals de aannemers en projectontwikkelaar. Zij hebben al aangegeven dat, zodra dit akkoord er ligt, begonnen wordt met de sloop van de Burgershallen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.