Kanaalweg wel onveilig

REGIO – Het Wijkplatform Dieren Noord Oost (DINO) vindt de conclusie van de ROVG en de provincie Gelderland, dat de Kanaalweg veilig is, onbegrijpelijk. Hiermee reageert DINO op het artikel in de Regiobode van 23 februari.

Volgens cijfers van de provincie (deze cijfers zijn afkomstig van de politie) telde de Kanaalweg tussen 2005 en 2009 op het stuk tussen Dieren en Laag-Soeren 27 ongevallen waarbij drie dodelijke slachtoffers vielen. In 2010 viel weer een dodelijk slachtoffer. Dat brengt het totaal in vijf jaar op vier doden op een weggedeelte van ongeveer vier kilometer. “Maar de weg is veilig, zeggen ROVG en provincie. De onveiligheid wordt weggedifinieerd door de weg in wegvakken te verdelen. Waar blijft het gezond verstand?”, vraagt Secretaris Van Beveren zich namens DINO af.
“De bewoners van Dieren en forensen weten wel beter. Velen mijden de Kanaalweg omdat de weg als zeer onveilig wordt ervaren. De weg is veel te smal, de dikke bomen staan zeer dicht langs de weg en achter de bomen ligt op enkele meters afstand het water. Er wordt vaak harder gereden dan de maximaal toegestane snelheid van 80 kilometer per uur”, aldus de secretaris.
De Kanaalweg langs Dieren is in 2000 gereconstrueerd. DINO geeft aan dat de Kanaalweg smaller is dan gebruikelijk voor provinciale wegen. Op het niet gereconstrueerde deel van de Kanaalweg (van Laag-Soeren tot Apeldoorn) heeft Gelderland op de kruispunten een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur ingesteld. “Omdat de weg veilig is?”, vraagt Van Baveren zich af. “Nee omdat ook daar dodelijke ongevallen hebben plaatsgevonden en nog steeds plaatsvinden. Er zijn zelden snelheidscontroles”.
Het verlagen van de maximumsnelheid over de gehele Kanaalweg naar 60 kilometer per uur in combinatie met trajectcontroles zou volgens het Dierense wijkplatform een oplossing kunnen zijn. “Het zou het aantal ongelukken kunnen verlagen en de ernst van de ongevallen kunnen verminderen”.
Ook verwacht DINO dat het inde toekomst alleen maar erger wordt omdat de gemeente Rheden plannen heeft om de Harderwijkerweg in Dieren af te sluiten voor autoverkeer ter hoogte van de Abelenlaan, tegelijk met de plannen van Traverse Dieren. “Het autoverkeer tussen Dieren en Apeldoorn en Dieren en Laag-Soeren zal dan moeten verlopen via de Kanaalweg, de Badhuislaan en Imboslaan”, aldus Van Baveren. In de Verkeeskundige Notitie (VKN) van april 2010 heeft de gemeente Rheden de effecten in beeld gebracht. Volgens het VKN gaat er een enorme verschuiving van de verkeersstromen plaatsvinden; veel minder op de Harderwijkerweg en een verdubbeling van het aantal auto’s op de Kanaalweg.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.