Volksdansgroep Zarazan viert zilveren feest

EERBEEK – Ruim zestig personen zetten iedere week koers naar De Korenmolen in Eerbeek, om met elkaar een vrolijk (volks)dansje te maken. Het is voor de 58 dames en twee heren een heerlijk avondje uit waar ze iedere week weer naar uitkijken. Dat gebeurt nu al 25 jaar. Een kwart eeuw volksdansgroep Zarazan wil het bestuur op zaterdag 5 maart vieren met een uitgebreid programma met een praatje, een hapje, een drankje en natuurlijk ook gezellig dansen.

Maria Vreven uit Eerbeek viert op die dag ook haar zilveren jubileum bij Zarazan. De groep werd door haar opgericht op 5 maart 1986. Maria danste graag, maar vond het een groot gemis dat er in Eerbeek geen eigen dansgroep was. Loenen had in die tijd de volksdansgroep Plavoda, die uit de Plattelandsvrouwen was ontstaan. Zij plaatste een oproep in de krant en er kwamen acht dames opdagen. Al snel had ze een volledige groep van 15 personen. Het eerste optreden was in 1988 in het bungalowpark De Weerterbergen. In 1990 kwam er een tweede groep, die danste op de donderdagmorgen. De belangstelling bleef groeien. Daarom besloot Maria om in februari 1992 met een derde groep te beginnen op de maandagavond. De leidster vindt die verschillende groep een groot voordeel. Iedereen kan nu kijken waar men zich het beste thuis voelt of met de tijd het beste uitkomt. Zo heeft de woensdaggroep een minder hoog tempo. Het is een beetje aan de leeftijd aangepast.

In die woensdaggroep danst ook Toos Ligterink. Zij is de enige (samen met Maria) die 25 jaar lid is van Zarazan. Zij is ook wat ouder, maar wil het beslist (nog) niet missen. Toos: “Iedere week kijk ik weer uit naar de woensdagmorgen. Het is er altijd erg gezellig en het dansen blijft zo fijn. Ik mag dat erg graag doen. In deze groep dansen we wat rustiger en zo gaat het nog prima”.
Na de oprichting vervulde Maria Greven alle taken, maar na enige maanden kwam er toch een bestuur. Tet Groeneveld werd de eerste voorzitter en is dat nog altijd. Zij kwam uit Friesland hier wonen en zocht iets om wat meer aansluiting te hebben met de bevolking. Zij hield van volksdansen en zocht contact met Maria Greven en ging aan de slag. Na bijna 25 jaar voelt zij zich hier prima thuis en kan het goed vinden met de Eerbeekse dames.

De oprichtster zocht een passende naam voor de dansgroep en kwam uit bij Zarazan, hetgeen Servisch is voor besmettelijk. Wie immers begint met volksdansen, raakt er snel mee besmet.
Uit de zestig leden die Zarazan nu kent, werd een demonstratieteam samengesteld die met mooie kostuums overal gaan optreden. Zarazan is veel gevraagd in deze regio.
In de loop der jaren kwamen er ook diverse commissies. Er werd een kledingcommissie (Riet Klein en Jannie de Weerd) samengesteld. Een commissie Lief en Leed gaat op pad bij ziekte en feesten. Er is ook een eigen verenigingsblad, het Zarazannetje. Een activiteitencommissie is ieder jaar bijzonder actief. Zij zorgen er voor dat met een rommelmarkt, garageverkopen, oliebollen geld in kas komt. De vereniging heeft ook een prachtig vaandel en een stampstok met de naam Kurill (Russisch voor heertje).

Maria Greven wordt op zaterdag 5 maart (samen met Toos Ligterink) in het zonnetje gezet voor 25 jaar trouw aan Zarazan. Dit is tevens haar laatste jubileum, want zij gaat Zarazan verlaten. Eind juni stopt ze. Zij wil graag dichter bij kinderen en kleinkinderen wonen en gaat verhuizen.
De Eerbeekse volksdansgroep zal Maria, maar ook haar man Sjaak, missen, want ook hij deed veel voor de groep. De vertrekkende leidster heeft gezorgd voor een opvolger. Na haar vertrek wordt Zarazan geleid door André van de Plas. Hij gaat de drie groepen leiden.
Een feestcommissie heeft het jubileum voorbereid. De leden worden op 5 maart om 14.30 uur in De Korenmolen verwacht. Wat er allemaal gaat gebeuren is voor de leden nog een verrassing, maar dat er ook samen gedanst gaat worden is zeker.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.