Uitvoering Loenense Dialectclub

LOENEN – De Loenense Dialectclub lukt het ieder jaar weer om een uitvoering, een soort revue, in elkaar te zetten. Het is grotendeels eigen werk. Enkele leden hanteren de pen en schrijven leuke sketches, voordrachten en liedjes in de streektaal. Het publiek weet dit te waarderen. Ook nu weer in 2011 waren de twee dialectavonden en een middag in De Brink in Loenen uitverkocht. Ongeveer 600 personen keken naar de prestaties van de leden van de Vrienden van de Streektaal Loenen en Umstreken.

Voorzitter Betsie Tabor liet weten het prachtig te vinden dat het publiek ieder jaar De Brink weer weet te vinden voor de jaarlijkse uitvoering van de club. Volgens haar is het dialect nog springlevend.
De uitvoering werd geopend door het duo Klaas Berends en Kaatje van Dijk die zongen over het Loenense bos en Biegeleuvig. In het tweede deel van de avond zong Klaas Berends ook verdienstelijk met Jaantje Berends een drietal liedjes met begeleiding van Marie Bello.
Annie Wonnink die niet alleen prima accordeon en harmonica speelt, weet ook sketches en liedjes te produceren. In de sketch ‘Ut kado’ maakten Jan de Boer en Henk Slief hun debuut bij de club. Samen met zes leden gaven zij deze sketch gestalte over een bijzonder cadeau dat luie Jannes kreeg (foto).

Veel humor was ook verpakt in de sketch ‘Koffers pakken en wegwèzen’ waarbij de man het bijzonder prettig vond dat de reis niet doorging wegens zijn vliegangst. Louis Kruk schreef en speelde ook een rol in ‘Troanen met tuut’ dat hij samen bracht met Bertha Muller. Peter Muller bedacht ook een sketch over een erfenis die een zwerver onverwacht kreeg. Hiervoor was door een groepje leden een prachtig straatdecor bedacht en gemaakt. Betsie Tabor, Henk Slief en Peter Muller speelden levensecht de rollen van zwervers. Voordrachten waren er van Jenny Verweij met ‘Ut fornuus’ en Marietje Blom met ‘De huwelijksadvertentie’.
Het publiek houdt ook van harmonicamuziek en dat ontbreekt dan ook niet op de jaarlijkse uitvoeringen. Het duo Marie Bello en Annie Wonnink bracht een aantal leuke liedjes, waarbij voor hun fraaie vertolking van De Clown veel waardering was. Maar zeker ook voor hun vrolijke Oostenrijke nummers.

Berend Reuvekamp presenteerde dit keer het programma en bracht tussendoor verhaaltjes en gedichten. Vooral het verhaal over zijn ritje op een keiler (wild mannetjeszwijn) deed het goed. Het zwijn zou boos op hem zijn omdat hij niet op tijd op de voederplek was…
Volgens traditie werd de geslaagde uitvoering afgesloten met het samen zingen van het Loenense dialectlied – foto: Han Uenk
 

Meer foto's