Dominee Frans Ort viert zilveren jubileum

DIEREN – Op zijn zeventiende jaar wist hij het zeker: Frans Ort wilde predikant worden. ,,Ik wilde met mensen werken, vanuit mijn geloof. Dan kom je al snel uit bij het beroep van predikant”, vertelt hij in een interview naar aanleiding van zijn 25-jarig jubileum, dat hij in het weekend van 5 en 6 maart viert in de Ontmoetingskerk in Dieren.

Voor zijn ouders kwam deze keus toch als een verrassing. Hoewel zijn vader ook predikant was, hadden zijn ouders niet verwacht dat hun oudste zoon in de voetsporen van zijn vader zou treden. ,,Er waren nooit toespelingen op gemaakt. Ik deed het gymnasium, dus dat ik naar de universiteit zou gaan, was duidelijk. Maar mijn ouders waren net zo trots op me geweest als ik dierenarts was geworden.”
De manier waarop zijn vader predikant was, heeft Frans Ort geïnspireerd. ,,Mijn vader kon goed preken. Hij zag het geloof nooit als een loden last, maar meer als een bevrijding.” Het wekelijks naar de kerk gaan was dan ook geen verplichting in de puberjaren. ,,Mijn ouders wilden dat we twee keer per maand naar de kerk gingen. Als ik dan de eerste zondag naar een ochtenddienst ging en ’s avonds nog naar een jongerenviering, dan had ik mijn quotum al weer gehaald voor die maand. Meestal ging ik daarna nog wel een paar keer naar de kerk, maar dan was het ‘moeten’ eraf.”

Hoewel Ort is geboren in Amsterdam en een jaar in Londen heeft gewoond, beleefde hij zijn jeugd in Alblasserdam. ,,Daar heb ik veel mooie jeugdherinneringen aan, die ik ook beschrijf in mijn gedichten.” Na de basisschool vertrok de familie Ort naar Leeuwarden. Na het gymnasium ging Frans Ort studeren in Groningen.

Na de predikantenopleiding en zijn doctoraal Kerkbouw en Kerkinrichting, was Ort klaar voor zijn eerste gemeente: de Hervormde gemeente in Gendringen, Megchelen en Netterden. ,,De eerste twee jaar vond ik heel erg spannend. Ik was erg blij dat ik mijn vader af en toe kon bellen. Op de opleiding had ik veel theorie geleerd, maar hoe je een rouwdienst moest voorbereiden of hoe je met een burenruzie om moest gaan, dat leerden ze je niet. Mijn vader is in die tijd een enorme steun voor me geweest.”
Acht jaar na zijn start als predikant verliet Ort Gendringen en kwam hij naar Dieren. ,,In Dieren waren ze net bezig met het Samen-Op-Weg-proces. Dat vond ik een enorme uitdaging. Ook het samenwerken met collega’s was nieuw voor mij. Die samenwerking bevalt trouwens nog altijd erg goed. Het is bijzonder inspirerend om elkaar aan te vullen.”

Hoewel Ort het in Gendringen erg naar zijn zin had, ziet hij toch wat verschillen tussen Gendringen en Dieren. ,,In de beide gemeenten was een grote openheid. Maar in Gendringen werd ik als predikant toch meer op een voetstuk geplaatst. In Dieren ben ik gewoon Frans Ort, ik heb het gevoel dat ik in mijn beide gemeenten thuis ben.” Dat thuis deelt hij met zijn vrouw en twee zonen. ,,Zij zijn een enorme steun voor mij. Ik ben natuurlijk vaak van huis voor vergaderingen, gesprekskringen en catechisatieavonden. Zonder de onvoorwaardelijke steun van mijn gezin zou dat niet zo goed gaan.”
De hoogte- en dieptepunten lagen voor Ort dicht bij elkaar de afgelopen 25 jaar. ,,Een echt hoogtepunt was het officiële samengaan van de Gereformeerde kerk en de Hervormde gemeente in Dieren met Pinksteren 2000. Ik vond het geweldig hoe goed dit is verlopen en hoe alle gemeenteleden er achter stonden om er met elkaar iets moois van te maken.” De ‘nieuwe’ Protestantse Gemeente te Dieren ging kerken in de Ontmoetingskerk. ,,Een dieptepunt vond ik het afstoten van de andere twee kerken. Dat ging mij echt aan het hart.”
Het overlijden van zijn ouders in 2003 was voor Ort een moeilijke periode. ,,Ook heb ik het er vaak moeilijk mee als goede bekenden in de gemeente overlijden. Het is dan bijzonder om mensen bij te kunnen staan. Ook met het afhaken van gemeenteleden kan ik het soms moeilijk hebben.”
Maar gelukkig zijn er veel hoogtepunten geweest in de afgelopen 25 jaar. ,,Dat zit soms in kleine dingen. Een fijne catecheseavond, of een theaterweekend met de jongeren. En ik kan erg genieten van het geven van cursussen over onderwerpen die mij erg aanspreken, over Bach bijvoorbeeld.”

Naast zijn werk kan Ort heel erg genieten van een goed boek en van muziek. In 2006 kwam zijn eerste dichtbundel uit. Inmiddels is in 2010 een tweede bundel met poëzie gepresenteerd en de derde is op komst. ,,Ik wil dat wat mij bezig houdt met mensen kunnen delen. Dat wil ik met mijn preken, maar ook met mijn verhalen en gedichten.”

Het zilveren jubileum van Frans Ort wordt gevierd op zaterdag 5 maart van 19.30 tot 22.15 uur. Tijdens de kerkdienst op zondag 6 maart wordt ook stilgestaan bij het jubileum. Deze dienst begint om 10.00 uur. Iedereen is hierbij van harte welkom.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.