Renovatie ´mooiste pand´ Rhederhof kan starten

RHEDEN – Landhuis Rhederhof kan eindelijk ´het mooiste pand van Nederland´ worden. De gemeente Rheden heeft de eigenaar groen licht gegeven om te starten met de renovatie van de oude villa. Ook komt een dwangsom van 50.000 euro voor de al verrichte bouw- en sloopactiviteiten te vervallen.

De bouw van een serre met kelder is echter niet toegestaan. Deze past volgens Rheden niet in het bestaande bouwvlak. Rhederhof werd in het voorjaar van 2010 in een televisieprogramma van SBS6 gekroond tot het ´mooiste pand van Nederland´. De eigenaar won 1 miljoen euro om het pand op te knappen. De villa moest een trouwlocatie worden. Nadat de eigenaar was begonnen met de klus, legde de gemeente Rheden de renovatie echter stil. Volgens de gemeente beschikte de eigenaar niet over de benodigde vergunningen. Verder gaf Rheden destijds aan dat er illegaal bomen rondom het pand waren gekapt. De gemeente maakte vorige week bekend alsnog een bouwvergunning te verlenen en de opgelegde bouwstop op te heffen.

De eigenaar kreeg eerder geen bouwvergunning, omdat zijn plan in strijd was met het geldende bestemmingsplan van het gebied. De grond heeft eind jaren tachtig de bestemming ´maatschappelijke doeleinden´ gekregen. De eigenaar heeft vervolgens de toekomstige functie van het pand aangepast en de bouwtekeningen gewijzigd. De renovatie past hierdoor nu wel in het bestemmingsplan. De gemeente heeft nog geen aanlegvergunning verstrekt, omdat zij nog aanvullende gegevens over landschap en historie van de eigenaar nodig heeft. ¨Op deze manier is het niet makkelijk te bepalen of het plan landschappelijk acceptabel is¨, schrijft de gemeente in een brief aan de eigenaar van Rhederhof. Pas als de aanlegvergunning is verstrekt, zal een opgelegde dwangsom voor het illegaal kappen en afvoeren van hout en voor graafwerkzaamheden komen te vervallen. Dan zal tevens worden gekeken of de eigenaar voor herplant moet zorgen. Het is nog niet bekend welke functie villa Rhederhof na de opknapbeurt zal krijgen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.