Cultuurbedrijf moet taken gemeente overnemen

DE STEEG – Het college van Rheden heeft dinsdag 22 februari het cultuurbeleid Rheden 2011 – 2014 Een Kernachtige Aanpak vastgesteld. Eind vorig jaar lag het concept cultuurbeleid ter inzage; een aantal personen en organisaties heeft hier op- en / of aanmerkingen op gehad. Het college heeft naar alle partijen geluisterd en legt de nieuwe versie voor aan de raad.

Cultuureducatie, amateurkunst en een nieuw te vormen cultuurbedrijf staan in het beleid centraal. Binnen het cultuurbedrijf moeten instellingen samen gaan werken en het cultuurbedrijf dient ook als informatie- en adviespunt voor het lokale culturele veld.
“De gemeente streeft ernaar dat lokale culturele verenigingen en instellingen ondernemender gaan werken. Dat betekent: marktgericht denken, kansen benutten, nieuwe leden aantrekken en behouden” aldus wethouder voor Kunst en Cultuur Harriët Tiemens. Via Cultuureducatie maken inwoners kennis met cultuur in brede zin, specifiek de jeugd. Hierin moet het cultuurbedrijf een belangrijke adviserende en coördinerende rol gaan spelen. “Het veld kan deze taken van de gemeente oppikken. De gemeente blijft er voor de kaders en het geld”, aldus de wethouder. “Dat betekent dat wij het beleid maken en de subsidiekaders vaststellen”.
De overgang van het oude beleid naar het nieuwe kan niet van de ene op de andere dag. “Er is een overgangsperiode nodig die ruimte biedt en rust geeft om deze omslag te maken, aldus Tiemens. Tijdens de overgangsperiode moet er ruime aandacht zijn voor de verschillende belangen op elkaar. Voor het jaar 2012 / 2013 wordt de eerste werkovereenkomst met het cultuurbedrijf verwacht.
In totaal is het huidige budget voor kunst en cultuur nu 1,7 miljoen. In maart neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de cultuurnota. Pas na besluitvorming over de bezuinigingen is definitief meer te zeggen over het budget dat over blijft voor kunst en cultuur. Dat gebeurt rond de zomerperiode.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.