Rotra-truck op aardgas

DOESBURG – Rotra Forwarding te Doesburg heeft een Scania aardgastrekker in haar vloot opgenomen. De innovatieve logistieke dienstverlener wil hiermee de nodige ervaring opdoen teneinde de milieu-impact van haar activiteiten nog verder te verlagen.

Het internationaal opererende bedrijf zet hiermee de lijn van maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering voort die het al enige tijd hanteert. De inzet van een LZV – als eerste in Nederland – en een Scania distributietruck aangedreven door ethanol zijn daarvan enkele voorbeelden. De uitstoot van CO2 kan door de inzet van de Scania tot 70% worden gereduceerd. De inzet wordt vanuit de Scania-importeur begeleid.

Het Scania P 310 trekkerchassis kan naar keuze worden aangedreven door CNG (Compressed Natural Gas) of biogas. Aangezien Rotra op haar eigen terrein de beschikking heeft over een aardgasvulstation, zal de truck worden voorzien van CNG.
De basis van de 4×2 trekker wordt gevormd door het nieuwste 5-cilinder 9,3-liter motorenplatform (boring: 130 mm) dat gebruikt wordt voor de Euro 5 en EEV (Enhanced Environmentally-friendly Vehicle) dieselmotoren. Er zijn verschillende modificaties doorgevoerd, waaronder cilinderkoppen voor centraal gemonteerde bougies, een gasinspuitsysteem in het inlaatspruitstuk en een speciaal aangepaste nokkenas. Het motormanagementsysteem past zich automatisch aan de kwaliteit van het gas aan, wat een voordeel is wanneer gereden wordt op biogas of mengsels van biogas en aardgas, waar de kwaliteit van het gas kan wisselen.

Bij Rotra staat niet alleen de ontwikkeling van innovatieve transportoplossingen hoog in het vaandel. Zo vormt de ontwikkeling van de eigen loswal aan de IJssel bij de Rotra vestiging in Doesburg een milieuvriendelijk alternatief voor het steeds meer vastlopende containervervoer per vrachtwagen. Eind 2010 voorzag het bedrijf het dak van haar 5.000 m2 tellende Automatic Bicycle Warehouse (ABW) in Doesburg van zonnecellen. Hiermee genereert Rotra haar eigen duurzame energie en realiseert men een jaarlijkse uitstootvermindering van ruim 48.000 kg CO2.

Foto:
Harm Roelofsen (R) van Rotra Forwarding neemt de sleutels in ontvangst uit handen van Nico van der Klugt van Scania Beers B.V.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.