‘Het grote schooien’ ten bate van de kankerbestrijding

RHEDEN – Krankzinnig! Gekkenwerk! Absurd hoge ambities: maar liefst zestigduizend (60.000!) euro wil Team PA bij elkaar fietsen ten bate van het Koningin Wilhelmina Fonds (kankerbestrijding). Team PA bestaat uit vijftien Rhedenaren en zijn allemaal familie of goede vrienden van de vorig jaar in juli overleden Henk Postma, de oprichter van de IJsselband (na een fusie veranderde de naam in March & Showband Rheden). Henk stierf op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Henk bleef ook met de dood voor ogen positief en mentaal sterk. Dat inspireerde zijn omgeving enorm en gaf hen de kracht om een daad te stellen. Al tijdens zijn ziekbed bespraken familie en vrienden met hem hoe ze iets konden doen om tegen deze dodelijke ziekte te strijden. Omdat Henk met zijn wielrennende zoons Marco en Michel al vanaf halverwege de jaren tachtig zeer regelmatig naar de Alpe d’Huez in Frankrijk ging, was de keus niet moeilijk. Op diezelfde beruchte berg wordt namelijk al sinds 2006 jaarlijks een groots fietsevenement gehouden onder de naam Alpe d’HuZes om geld in te zamelen voor kankerbestrijding. De wielrenners laten zich sponsoren voor elke keer dat ze de berg opklimmen: de sterktsten streven ernaar zès keer de 12,3 kilometer lange weg met 1.130 meters hoogteverschil met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2 (dat is steiler dan het laatste stukje naar de Posbank) te overbruggen. “Pa, dat gaan we doen!” beloofden Marco Postma en Martin de Vries hem. En zij zetten er met hun families krachtig de schouders onder om het bijna bovenmenselijke voornemen tot uitvoering te brengen.

Team PA werd in november geformeerd en heeft al meerdere acties op de rit gezet waaronder dus de beklimming van Alpe d’ Huez. Onlangs trad Team PA naar buiten. Om hun streefbedrag te halen heeft de groep immers sponsors nodig. “Veel sponsors. Die hopelijk allemaal bereid zijn net een stapje verder te gaan dan ze in gedachten hadden. Omdat wij dat ook van onszelf vergen,” stelt Martin de Vries, goede vriend en opvolger van Postma als voorman van de IJsselband. De Vries geeft toe dat hun actie in de categorie ‘het grote schooien’ valt. “Maar wij beloven dat letterlijk elke cent bij de stichting Alpe d’ HuZes terecht komt. Alle kosten bij de voorbereiding en uitvoering betalen we zelf.” Dat Team PA een goed verhaal heeft, blijkt wel uit het feit dat men al van veertig procent van het streefbedrag toegezegd heeft gekregen.

Inmiddels is kanker in Nederland doodsoorzaak nummer één en krijgt eenderde deel van de bevolking in zijn of haar leven zelf kanker. Het officiële streven van de stichting Alpe d’HuZes is kankerpatiënten ‘goed, gelukkig en gezond’ te laten leven met kanker als chronische ziekte, in plaats van een dodelijke. De Vries: “Doorleven mèt kwaliteit dus. Dat klinkt onrealistisch, maar er is alleen hoop op verwezenlijking als je een absurd doel durft na te streven. Wij gaan ervanuit dat de wetenschap succesvol zal zijn in de strijd tegen kanker. Onze drijfveren ontlenen we juist aan het absurde.”

Meer informatie www.team-pa.nl  

Op de foto:
Dertien van de vijftien leden van Team PA

 

Vrijwilligers nodig voor Posbank 6×6

RHEDEN – De naam Team PA verwijst naar Pa Postma, maar ook naar ‘Van Posbank naar Alp.’ Een van de andere acties die het Team voorbereidt is een fietsevenement op de Posbank. Martin de Vries legt uit: “Op 26 maart willen we zes keer zes, dus 36 keer de Posbank beklimmen. De vergunningen zijn bijna rond. Maar bij de uitvoering hebben we veel extra ondersteuning nodig om alles in goede en veilige banen te leiden. Daarom doen we een beroep op iedereen die ons doel een goed hart toedraagt om zich aan te bieden als vrijwilliger.” Verder zijn alle mensen die zich de kunst van het klimmen eigen willen maken, welkom als (gesponsorde) deelnemer.

Voor informatie en aanmelding kan men contact opnemen met Martin de Vries, telefoon: 026 – 495 30 10 of 06 – 46 41 31 83 of e-mail m.vries718@upcmail.nl
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.