Rheden gaat kennis delen

ELST / DE STEEG – De gemeente Rheden gaat met vier andere gemeenten in Gelderland samenwerken. Dat werd vrijdag bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis van Overbetuwe in Elst waar bestuurders van alle vijf de gemeenten de samenwerking toelichtten. Het gaat om de gemeenten Arnhem, Lingewaard, Renkum en Overbetuwe.

De belangrijkste overweging om samen te gaan werken, is het delen van kennis en ervaring. Burgemeester Elisabeth Tuijnman van de gemeente Overbetuwe ligt toe: “Wij verwachten dat de samenwerking een aantal voordelen oplevert. Daarbij kan men bijvoorbeeld denken aan het bieden van meer kansen voor medewerkers, het delen van kennis en financiële voordelen”. Op de lange termijn kan de samenwerking leiden tot kostenbesparingen en een verhoging van de efficiency, maar dat is niet het uitgangspunt voor deze samenwerking. Iedere gemeente blijft verantwoordelijk voor het eigen beleid. Het is niet de bedoeling om gemeenten samen te voegen.
De gemeenten starten nu met samenwerking binnen de vijf taakvelden project- en interim-management, intergemeentelijk sportbedrijf, subsidieverwerving, belastingen (BackOffice) en inkoop en aanbesteding.

Wethouder Ronald Haverkamp van de gemeente licht de samenwerking op belastinggebied toe: “Vanaf nu gaan we bekijken hoe de belastingprocessen bij de verschillende gemeenten in elkaar zit. Vervolgens kijken we hoe we die samen kunnen voegen. Het doel is om uiteindelijk één belastingafdeling op één locatie te krijgen. De werkwijzen moeten op elkaar afgestemd worden”. De gemeente Arnhem en Renkum werken al samen op belastinggebied.

Op het gebied van project- en interim-management valt volgens de gemeenten veel winst te behalen. “Op dit moment komt het regelmatig voor dat sommige interim-managers geen taak hebben en andere juist veel taken hebben. Voor bepaalde zaken worden zelfs interim-managers ingevlogen. Nu willen we de kwaliteiten van al die managers bij elkaar voegen zodat zij ook in de andere gemeenten ingezet kunnen worden en dat er geen managers meer ingevlogen hoeven te worden. Dat scheelt in de kosten en de managers verbreden hun werkveld en doen ervaringen op bij de buurgemeenten”, aldus wethouder Martijn Leisink van de gemeente Arnhem.

Op het gebied van inkoop en aanbesteding werken alle gemeentes anders. “Door samen te gaan werken kunnen we bijvoorbeeld besparen op papier en pennen. Doordat we het dan groter in kunnen kopen, wordt het goedkoper. Dat kan snel. Op de langere termijn kunnen we onze kennis en ervaring delen bij grotere aanbestedingen”.

Ook de subsidieverwerving binnen de gemeenten wordt in kaart gebracht. De vijf gemeenten zijn ervan overtuigd dat als zij samen één doelstelling hebben, zij sterker staan om bijvoorbeeld bij de provincie subsidie aan te vragen dan wanneer zij er alleen voor staan. De gemeenten streven naar een bureau dat ook hier zorgt voor kwaliteitsverbetering.

De samenwerking op het sportgebied gaat over de uitvoering en niet over beleid. Burgemeester Tuijnman: “We gaan eerst inventariseren wat er is, eind maart volgt het eerst verslag en dan kijken we wat de volgende stap is. Uiteindelijk moet er één lijn komen op de beheersfunctie en klein onderhoud”. Wethouder Haverkamp geeft een voorbeeld. “De gemeente Rheden is op zoek naar een locatie voor een nieuw binnenzwembad in Velp. Arnhem is ook op zoek naar een locatie voor een zwembad in Valkenhuizen. Door deze regionale samenwerking kijken we nu sneller naar mogelijkheden voor een locatie voor samen een mooi zwembad”.

Vertegenwoordigers uit elke gemeente inventariseren nu voor deze vijf taakvelden de mogelijke samenwerkingsvormen. De adviezen van deze werkgroepen moeten leiden tot een concreet meerjarenplan voor deze uitvoeringssamenwerking. – Foto Lotte Bienias.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.