Centrum Eerbeek heeft prioriteit boven gemeentehuis

EERBEEK – Zo’n negentig inwoners en belanghebbenden hebben actief deelgenomen aan de burgerdebatten over het Centrumplan Eerbeek, die deze week werden gehouden. Zij gaven hun mening over de belangrijkste punten die volgens hen in het Masterplan ingepast moeten worden.

Voor een Kulturhus werden veel sociaal-maatschappelijk instanties aangedragen en werd de financiering besproken. Ook een politiepost werd daarin wenselijk geacht. De Eerbeekse beek kreeg het stevig te verduren. Voor sommigen mocht hij ondergronds gaan, maar de meeste aanwezigen gaven er toch de voorkeur aan een bovengrondse beek. Deze nu nog meanderende beek bracht ook de discussie op gang over waar en hoe de beek ingepast moest worden. Omdat er wat meer leven in het centrum moet worden gebracht, met onder andere extra terrasjes op de zuidkant, zou dit een ‘rustgever’ kunnen zijn. Anderen vonden dat de beek ook de loop kon behouden zoals hij nu door Eerbeek meandert.
Het imago van Eerbeek moet omhoog en de regiofunctie van dit papierdorp zou uitgebreid moeten worden. Nu al komt er winkelend en toeristisch publiek vanuit de driehoek Apeldoorn, Arnhem en Zutphen naar Eerbeek, mede door de gratis beschikbare parkeerplaatsen. Dat dit zo moet blijven, daar waren de aanwezigen het wel mee eens. Ook wil men dat het nieuwe centrum geënt moet worden op alle leeftijden met de daarvoor benodigde attributen. Ook moeten er laadpunten komen voor de elektrische fietsen van toeristen.

Alle aanwezigen waren van mening dat gisteren al de schop liever gisteren dan vandaag de grond had gemoeten. Het dorp wordt, vanwege de gaten die er de laatste tijd zijn gevallen, wel vergeleken met een gebit met rotte tanden. Veel vertrouwen hadden de meeste bezoekers niet in de bouwsnelheid waarmee de huidige plannen die de gemeente, samen met Sprengenland Wonen, bouwpartners en de stedebouwkundigen, ter tafel bracht. Ondanks zijn voornemen geen politieke uitspraken te doen, werd wethouder Bart Elbers toch nog een mening ontfutseld: “Ik moet hierin heel voorzichtig zijn, maar ik wil u wel vertellen dat ik het Centrumplan Eerbeek als zeer urgent zie en dat ik mij keihard zal inzetten voor een snelle realisering van dit plan.” Rest nog de vraag of de wethouder ook de bezwaren die er her en der zijn snel kan wegpoetsen. Op de vraag aan Elbers of het Centrumplan nu boven de vernieuwbouw van het gemeentehuis in Brummen ging, zei hij volmondig: ,”Ja, hier steek ik mijn nek voor uit.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.