Aniek Petrie voorleeskampioen

EERBEEK – Twaalf leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen uit de gemeente Brummen hebben zaterdag deelgenomen aan de kwartfinale van de jaarlijkse voorleeswedstrijd. De schoolkampioenen waren samen met een groot aantal fans naar de Eerbeekse bibliotheek gekomen, waar iedere kandidaat vijf minuten mocht voorlezen uit een boek van haar keuze. Winnares werd Aniek Petrie.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Stichting CPBN en de Vereniging van Openbare Bibliotheken.
De Eerbeekse bibliotheek was goed gevuld en de spanning was af te lezen van alle gezichten. Ook begrijpelijk, als je zittend in zo’n enorme zilveren zetel, zo ontspannen mogelijk moet voorlezen, terwijl camera’s klikken en de jury vol verwachting toekijkt. Maar gelukkig was er Engel afgedaald om de kinderen op hun gemak te stellen.

Eén voor één namen de deelnemers plaats in de zetel. Isoud Ottens van de Dobbelsteen mocht het spits afbijten, en dat deed ze met verve. De andere deelnemers waren: Rosa Luppes (De Krullevaar), Aniek Petrie (St. Pancratius), Reja Schaaf (Wilhelminaschool), Manouk van Ooijen (de Triangel), Nicole Schippers (C. van Leeuwen), Sacha Peters (de Enk), Alies Huisman (J.H. Isingsschool), Roos Hulshof (de Vossestaart), Marleen Scholten (de Rietgors),
Julie Vergeer (Oec. Basisschool) en Julia Steenkamp (Joh. Huiskampschool)

Nadat alle kinderen voorgelezen hadden werd er onder de gevleugelde leiding van de Engel een speciaal Valentijnsgedicht samengesteld. De tekst werd geplakt in een lijst die door enkele deskundige fröbeldames net gemaakt was.

Ondertussen had de jury, bestaande uit wethouder J. Elbers, en de dames A. Jansen en H. van Weelden de ongelooflijke moeilijke taak om uit al deze geweldige kandidaten één winnaar te kiezen. Alvorens de uiteindelijke winnares bekend gemaakt werd, mochten alle kandidaten eerst om de beurt naar voren komen. Ze kregen een oorkonde, een roos en een klein presentje overhandigd. Daarbij kreeg iedere deelnemer lovende woorden te horen over haar boekkeuze, de manier van lezen etc.
Uiteindelijk kwamen dan de verlossende woorden van juryvoorzitter de heer Elbers dat
Aniek Petrie van de St. Pancratiusschool als winnares gekozen was en doorgaat naar de volgende ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Haar boekkeuze werd als ‘’zeer dapper’’ genoemd, ze had het heel invoelend voorgelezen, zonder zich er in mee te laten slepen.
Nadat de jury was bedankt voor haar deskundige taak werd een geslaagde middag afgesloten.