2,1 Miljoen van Postcode Loterij voor Velperwaard

VELP – Natuurmonumenten ontvangt van de Nationale Postcode Loterij 2,1 miljoen Euro voor de Velperwaarden, de essentiële schakel in het project Rivierklimaatpark IJsselpoort. Dit werd bekend gemaakt tijdens het Goed Geld Gala.

In de Velperwaarden liggen kansen om de rivier de IJssel weer ruimte te geven en een bijdrage te leveren om Nederland klimaatbestendiger te maken en om de Nederlandse natuur flexibel op klimaatverandering te laten reageren. In de Velperwaarden is de insnoering van de IJssel nog te keren: een kans die Natuurmonumenten wil grijpen. Natuurmonumenten is blij met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Vanaf het punt waar de IJssel ooit aftakte van de Neder-Rijn zocht ze meanderend haar weg richting de toenmalige Zuiderzee. Snelstromend water en een kronkelende loop veroorzaakten een natuurlijke dynamiek in de uiterwaarden. Een dynamiek die door de mens sterk werd ingeperkt met kades, dijken, kribben en vaste oevers. De prijs hiervan wordt inmiddels duidelijk: de rivier kan de verwachte klimaatverandering niet opvangen. En dan gaat het niet alleen om de afvoer van water, maar ook om de migratie van planten en dieren in noordelijke richting, met het opschuiven van de klimaatzones. Deze omstandig-heden dwingen ons om kansen te zoeken waar we de rivieren weer ruimte kunnen geven, zodat bewoners langs de rivier droge voeten houden.

De eerste vier kilometer van haar loop ligt de IJssel klem tussen de dijken, bedrijven, havens, bruggen, wegen en spoorwegen rond Arnhem en Westervoort. In de Velperwaarden opent het landschap zich, krijgt de rivier weer ruimte. Althans, zo lijkt het. In werkelijkheid zit de poort nog op slot: landbouwgronden maken de uiterwaard ontoegankelijk voor rivier-gebonden plant- en diersoorten en de dynamiek is beperkt tot incidentele hoogwaters. Ook recreanten kunnen hier de uiterwaarden nauwelijks beleven. Natuurmonumenten wil deze poort openen. Ze ontwierp hiervoor het plan Rivierklimaatpark IJsselpoort. Dit plan geeft de kansen aan voor het IJsseltraject vanaf de IJsselkop tot aan Doesburg. De Velperwaarden zijn in dit plan de essentiële eerste schakel. Als het aan Natuurmonumenten ligt worden de Velperwaarden een icoon voor een natuurlijke klimaatuiterwaard. Toegankelijk voor de ruimtezoekende rivier, met zijn steeds sterker wisselende waterstanden. Voor de migrerende natuur en voor de plant- en diersoorten die in natuurlijke uiterwaarden thuishoren. Toegankelijk voor de mens die verkoeling zoekt langs de oevers. En beleefbaar voor de recreant. Met de hulp van de Nationale Postcode Loterij kan Natuurmonumenten nu van start. Natuurmonumenten gaat met dit grote werk graag aan de slag samen met gemeenten, provincie, bewoners en betrokkenen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.