Maurice Scheerder ondersteunt ex-verslaafden bij het herstel van hun verslaving.

DIEREN – Jarenlang was hij zelf verslaafd aan medicijnen drank, drugs en gokken. Maurice, nu 40 jaar oud, werkt sinds september 2010 vanuit zijn praktijk Pret in Herstel, Faberstraat 16 in Dieren.
Door zijn jarenlange ervaring toe te passen, kan hij de optimale begeleiding en steun bieden aan ex-verslaafden bij hun herstel.

Zelf heeft hij na zijn ontslag in de afkickkliniek geen deskundige hulp gehad en ondervond dat het een zwart gat is waar mensen na de kliniek in vallen. April 2009 verliet Maurice de kliniek; hij was afgekickt van zijn verslavingen, had anderhalf uur nazorg gekregen en mocht het daarna zelf uitzoeken. “Ik kwam uit de kliniek, had schulden, had geen vrienden meer en stond er echt alleen voor. Het was een heel groot zwart gat waar ik in viel. Gelukkig heb ik heel veel steun aan mijn familie gehad en ook aan mensen die net, net als ik afgekickt waren. Maar ik miste iets. Ik had schulden; ‘hoe moest ik dat oplossen? Hoe moest ik een uitkering aanvragen? Waar moest ik beginnen om er weer bovenop te komen?’ Dat waren onder andere problemen waar ik toen tegenaan liep. Het was erg pittig”.
Na deze moeilijke periode, waar hij uiteindelijk helemaal zelf en met veel steun van zijn familie uit is gekomen, besefte Maurice dat de nazorg in de meeste klinieken best wat beter kan. Samen met bureau Coos uit Doetinchem bedacht Maurice een plan. Dat plan legde hij voor bij de gemeente Rheden en met steun van de gemeente kon hij het bureau “Pret in herstel” oprichten. “Het bureau heet niet voor niets Pret in Herstel. Het betekent Pret in het leven. Het doel is om herstellende verslaafden weer enthousiast en positief in het leven te laten staan. Mijn werk bestaat vooral uit het ondersteunen van deze mensen bij het zoeken naar contact in het ‘normale leven’. Mijn motto is dat er altijd wel weer een zonnetje aan de horizon staat. Het stimuleren van herstellende verslaafden om naar meetings te gaan van zelfhulpgroepen.”. Ondersteunen is het sleutelwoord van Pret in Herstel. De begeleiding richt zich op praktische begeleiding (huisvesting en financiën), sociale begeleiding (relaties), persoonlijke begeleiding (dagindeling, structuur, lichamelijke verzorging, eten, slapen, werk en studie) en groepsbegeleiding.
Doordat Maurice alles zelf heeft meegemaakt, snapt hij verslaafde mensen heel erg goed. “Ik kan en wil ze helpen”. Naast het feit dat Maurice ervaringsdeskundige is, heeft hij ook een opleiding tot Coach gevolgd en nu specialiseert hij zich in de verslavingszorg. “Ik wil er alles van weten en ik ben er ook mee bezig dat Pret in Herstel een zorginstelling gaat worden”.
Maurice staat nu weer positief in het leven en hij wil ex-verslaafden helpen zodat ook zij weer positief en met plezier in het leven kunnen staan. “Af en toe denk ik nog wel eens aan de tijd dat ik gebruikte. Ik was echt ver heen. Als ik door was gegaan zoals ik al die tijd bezig was geweest dan had ik hier nu niet meer gestaan, denk ik. Zo ver was ik. En als ik dan terugkijk dan wil ik niet meer gebruiken. Dat, die tijd wil ik niet meer. Nu heb ik weer een toekomst”, lacht hij geëmotioneerd.
Op de website www.pretinherstel.nl is veel informatie te vinden over de werkwijze van Maurice. Hij werkt met het bekende Twaalf Stappen Minnesota model. Ook staat er een zelftest op. Maurice staat altijd voor iedereen klaar en wil helpen waar hij kan. “Als ze bellen ga ik samen kijken welke stappen ondernomen moeten worden. Voor iedere situatie weet ik wel een persoon of instelling en als ze steeds weer ergens tegenaan lopen, sta ik voor ze klaar”.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.