Twaalf nieuwe leden Eendracht

EERBEEK – In een tijd waarin harmonie- en fanfareorkesten geteisterd worden door een teruglopend ledental, zijn in het afgelopen jaar maarliefst 12 nieuwe muzikanten lid geworden van Eendracht. Het Eerbeekse orkest is daar blij mee en trots op, én met een groot orkest is het heerlijk muziek maken, aldus één van Eendrachts nieuwe trompettisten. In een tijd waarin een onuitputtelijke hoeveelheid vrijetijdsbestedingen om voorrang vechten, lukt het Eendracht toch om nieuwe leden aan zich te binden. Hoe komt dit?

Het antwoord op deze vraag komt van de nieuwe leden zelf. Marloes Gerritsen bijvoorbeeld, bugeliste bij Eendracht sinds maart 2010, geeft aan al ongeveer 12 jaar bij een andere vereniging bugel te hebben gespeeld. Daar was ze de uitdaging kwijt. “Ik ben gestopt met muziek maken, maar na een tijdje begon het toch weer te kriebelen. Ik ben op internet gaan zoeken en kwam op de site van Eendracht. Deze sprak me direct erg aan! Uiteindelijk vond ik bij Eendracht wat ik zocht!” aldus Gerritsen.

Sylvia Kamphuis, trompettiste uit Vaassen, geeft aan vooral te zijn gevallen op de orkestklank van Eendracht. “Ik ben op een repetitieavond bij Eendracht wezen luisteren en wat ik die avond op de terugweg in de auto dacht was: ‘Wow, wat een orkestklank, daar wil ik wel bij horen!’” aldus Kamphuis. Nu ze sinds een half jaar meespeelt bij het orkest, valt Kamphuis naast het hoge muzikale niveau tevens de goede sfeer binnen het orkest op.

Volgens slagwerker en allround percussionist Ivo Kalsbeek bestaat het fanfareorkest van Eendracht uit een leuke club muzikanten die niet alleen maar voor de gezelligheid bij elkaar komen. Tijdens de repetitie is duidelijk merkbaar dat het ook om de muziek gaat. Volgens Kalsbeek komt dit mede door de dirigent die de muzikanten echt aanzet en stimuleert om de muziek goed uit te voeren! “Opvallend is ook dat jong en oud goed met elkaar samenwerken, er is absoluut geen sprake van een generatiekloof”, aldus de slagwerker. Verder geeft de nieuwe muzikant aan dat het repertoire per concert telkens weer uitdagend en vernieuwend is.

Tenslotte komt Bernard Peppelman aan het woord. Peppelman speelt al sinds jaar en dag euphonium bij fanfareorkest Union in Zelhem. Sinds kort is hij ook lid geworden van de Eerbeekse muziekvereniging. De prettige sfeer tijdens de repetities samen met het hoge niveau van musiceren spreken Bernard Peppelman erg aan. “En het is voor mij ook nog eens een keer dicht bij huis, ik woon namelijk in Dieren.” aldus een enthousiaste Peppelman.

Twee belangrijke redenen lijken ten grondslag te liggen aan de keuze van musici om lid te worden van Eendracht. Enerzijds wordt het streven naar een zo hoog mogelijk muzikaal niveau gewaardeerd. Anderzijds wordt de prettige en open sfeer genoemd. Hard werken ten behoeve van een goed muzikaal resultaat, gepaard aan een warme sfeer tussen jong en oud, blijken voor het Eerbeekse orkest een succesformule te zijn.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.