Rhedense raad: visie moet duidelijker en bondiger

DE STEEG – Het college van Rheden heeft van de gemeenteraad nog geen groen licht gekregen om de visie ´De Rhedense Keuze´ te gebruiken bij de invulling van de bezuinigingen. De raad vroeg het college vorige week tijdens een raadsvergadering om een aangepaste versie. Het document was volgens de raadsleden op sommige punten te summier en op andere juist weer te concreet.

In de visie geven de burgemeester en wethouders aan hoe de gemeente Rheden er in de toekomst uit moet zien. Het document vormt later dit jaar de leidraad bij de takendiscussie. Hierin bepaalt de gemeente hoe zij de forse bezuinigingen, die Rheden als donkere wolken boven het hoofd hangen, precies gaat invullen. Jaap Uijthof, fractievoorzitter van de VVD, wees zijn raadsgenoten op de grote verantwoordelijkheid die op hun schouders rust. “Het document heeft mogelijk grote consequenties.” Uijthof pleitte samen met de fracties van het CDA, D66 en GroenLinks in een motie voor een nieuwe versie van de visie. “De visie geeft nu op te veel punten aan hoe we iets gaan bereiken, terwijl het moet gaan om wat we willen bereiken”, sprak Uijthof.

De fracties willen dat er een nieuw document wordt gemaakt, dat alleen bestaat uit de inleidingen van de hoofdstukken in de huidige visie. De aangepaste versie moet dan in februari onderwerp zijn van een debat alvorens er een definitief besluit valt. ¨Wij willen het debat aangaan voordat we de visie vaststellen¨, gaf D66-fractievoorzitter Krista den Hertog aan. “Deze visie is op een aantal onderdelen te concreet, terwijl een visie algemeen en bondig moet zijn.” De motie werd unaniem aangenomen, dit tot teleurstelling van wethouder Ronald Haverkamp. “Deze motie vormt een behoorlijke beperking in het doen van voorstellen binnen de takendiscussie. De besluitvorming voor de takendiscussie schuift hierdoor een maand op”, treurde hij.

De PvdA en de SP maakten vorige week hun onderbuikgevoelens over de visie duidelijk. Vooral de toenemende verantwoordelijkheid die de gemeente bij haar burgers wil leggen, moest het ontgelden. “Wij zijn niet blij met de keuzes van het college van B&W”, sprak Henk van Valburg van de PvdA zijn ongenoegen uit. “De Rhedense Keuze is niet de keuze van de SP”, zei fractievoorzitter Jorine Dirks. Van Valburg: “Alle voorzieningen worden tot het minimum teruggebracht. Burgers moeten het straks zelf uitzoeken.” Volgens de PvdA geeft Rheden nu al veel minder uit aan voorzieningen dan vergelijkbare gemeenten. “Bezuinigen doe je door te investeren. Dus niet door de kettingzaag te gebruiken, maar door de planten liefdevol te bemesten”, aldus Van Valburg. Dirks: “Er wordt veel gesproken over de eigen verantwoordelijkheid van de burgers, maar hier moeten we niet in doorslaan.”

De PvdA kwam met alternatieven om de bezuinigingen op te vangen. De partij wil geld besparen door onder meer de bedrijfsvoering van de gemeente af te laten slanken en door de digitale dienstverlening te perfectioneren. Dit laatste moet ervoor zorgen dat dure servicepunten kunnen sluiten. Ook kan Rheden wat de PvdA-fractie betreft gedurende zes jaar korten op het onderhoud aan wegen. De centra van Dieren, Rheden en Velp kunnen worden opgeknapt door betaald parkeren in te voeren in deze winkelgebieden, stelt de PvdA. De raadsleden zullen zich op 8 februari over de aangepaste visie buigen. Vervolgens nemen zij op 1 maart een definitief besluit. Later dit jaar wordt duidelijk hoe de gemeente Rheden de bezuinigingen exact gaat invullen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.