Frans Hofman: ‘Communicatie met bewoners niet goed op Molenveld’

DOESBURG – Hij heeft er moeite mee dat zijn integriteit in twijfel werd getrokken tijdens het roerige debat over de perikelen rond het Noordelijk Molenveld in Doesburg. “Er werd op de man gespeeld, daar heb ik wel moeite mee”, aldus de D66-wethouder.

Met een kleinst mogelijke meerderheid – acht om zeven stemmen – overleefde Hofman medio december een motie van wantrouwen tegen hem. Oorzaak was de gang van zaken rond het project Noordelijk Molenveld in Doesburg, waar de waterhuishouding wordt gerenoveerd. De overlast is groot, de kosten vallen veel hoger uit.

Even in het kort: Het project Noordelijk Molenveld heeft niet alleen flink vertraging opgelopen, ook financieel zit het in zwaar weer. Bovendien was de buurt de overlast meer dan zat. “Eerst het één afmaken voordat je aan het ander begint”, meenden buurtbewoners, die al vele maanden te maken hadden en nog hebben met opgebroken straten en waar bij hevige regen in de zomer op een bepaald moment zelfs de woningen blank dreigden te komen staan.
Het Molenveld is het ‘afvoerputje’ van Doesburg, waar het de waterhuishouding betreft. Om problemen met water daar op te lossen, werd in 2008 een bedrag van 2,8 miljoen gereserveerd voor de werkzaamheden.
Verantwoordelijke wethouder Frans Hofman vroeg in december tijdens een extra commissievergadering VROM, aan de gemeenteraad om een extra bedrag van 600.000 euro. Daarmee kon het project in ieder geval even verder. De aannemer verwacht namelijk intussen 1,3 miljoen boven de gereserveerde 2,8 miljoen nodig te hebben.
Tijdens de raadsvergadering kwam het tot een uiterst felle discussie, die zelfs resulteerde in een motie van wantrouwen. De coalitiepartijen SP, Stadspartij en D66, samen goed voor acht zetels, stemden tegen. De complete oppositie, zeven zetels, steunde de motie. De positie van Hofman werd daarmee nipt veiliggesteld en een intern onderzoek moet nu in kaart brengen hoe groot de planologische, financiële én politieke schade is. Dat onderzoek wordt geleid door burgemeester Kees Luesink.

Hangende dat onderzoek wil Hofman niet inhoudelijk reageren op de gang van zaken. Desgevraagd wil hij wél kwijt dat de ongemeen felle aanvallen hem niet in de koude kleren zijn gaan zitten. Het gaat natuurlijk ook niet over geringe bedragen. Hofman heeft het idee dat er ook een politiek spel is gespeeld. Het doet hem daarbij goed dat het college overduidelijk de gelederen gesloten hield. “Normaal gesproken voert de portefeuillehouder het woord in een dergelijk debat”, zegt hij. “Toen de moties aan de orde kwamen, heeft Willem Bouman echter namens het college het woord gevoerd. Dat heb ik zeer gewaardeerd en het geeft aan hoe dit college functioneert. Maar het heeft me wel geraakt, want er is toch flink op de man gespeeld.”

Zoals gezegd wil Hofman niet teveel op details ingaan, zolang gewerkt wordt aan het rapport dat de gemeenteraad is beloofd. Maar voor hem staat vast dat het in ieder geval op het gebied van de communicatie met de bewoners van het Noordelijk Molenveld anders had gemoeten. Een gevolg daarvan is dat intussen een andere projectleider met het project belast is. “Onze chef van de stadswerf, Armand Rood, heeft die taak op zich genomen”, aldus Hofman. “Hij zorgt dat klachten goed worden afgehandeld. Desnoods lost hij problemen in het veld op. Buurtbewoners weten waar nu duidelijk waar ze terecht kunnen en dat werkt. Dat maakt misschien de overlast niet direct minder groot, maar duidelijkheid voorkomt ergernis.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.