Velpse vuilstort is ¨groter dan gedacht¨

VELP – Het vervuilde gebied aan de Kluizenaarsweg in Velp is waarschijnlijk tussen de 12.000 en 17.000 vierkante meter groot. Dit schrijft de gemeente Rozendaal in een verklaring op haar website. Onderzoeksbureau Grontmij verricht momenteel onderzoek naar de precieze omvang van het vervuilde gebied.

In 2009 werden bij graafwerkzaamheden in het bos stortmaterialen aangetroffen. Vervolgens is er bodemonderzoek uitgevoerd waaruit is gebleken dat er tot circa 1930 een vuilstort in het gebied is geweest. De gemeente Rheden kocht het terrein in 1917 van de Geërfden van Velp. Er zijn echter geen officiële documenten van de vuilstort aanwezig in het archief van de gemeente Rheden. Uit de reeds verrichte onderzoeken is gebleken dat het om een grote stort gaat met hoge gehaltes aan zware metalen, waaronder lood. Grontmij voert op dit moment boringen uit om te bepalen waar de vervuiling zich precies bevindt. Op het terrein vindt jaarlijks het kindervakantiekamp Kluiskamp plaats. Ook is er een groepsaccommodatie voor scoutingclubs in het gebied aanwezig. Op verzoek van de gemeente Rheden onderzoekt de GGD momenteel de risico´s voor de volksgezondheid. Volgens Rozendaal is het onwaarschijnlijk dat de vervuiling invloed heeft op het nabij gelegen waterwingebied. De aangetroffen zware metalen lossen zeer slecht op in water, schrijft de gemeente.

Volgens de gemeente Rheden is vooral aan de noord- en westzijde van het terrein niet duidelijk hoe ver de vervuiling reikt. ¨Het vervuilde gebied is in ieder geval groter dan we dachten¨, laat een woordvoerster van Rheden weten. ¨De exacte contouren zijn echter nog niet bekend.¨ Naar verwachting zullen de resultaten van het bodemonderzoek van Grontmij deze week bekend zijn. ¨Dan wordt er tevens meer duidelijk over de te nemen vervolgstappen¨, aldus de woordvoerster van Rheden. De organisatie van het Kluiskamp zal in elk geval op zoek moeten naar een nieuwe locatie. De gemeente Rheden heeft beloofd de organisatie hierbij te zullen helpen. Ook het scoutinggebouw zal een andere locatie moeten zoeken. Volgens de gemeente Rozendaal geldt dit vooralsnog niet voor het openluchttheater De Pinkenberg en voor de omliggende sportvelden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.