Gemeente Brummen start met Burgernet

BRUMMEN – De gemeente Brummen is gestart met Burgernet, een samenwerkingsverband tussen inwoners, gemeente en politie. Burgernet komt in de plaats van het SMS-Alert, waarop ongeveer zevenhonderd inwoners van de gemeente zijn aangesloten.

Het voordeel van Burgernet ten opzichte van SMS-Alert is de mogelijkheid tot het versturen van spraakberichten en e-mails. Het is een telefonisch en digitaal netwerk met de achterliggende gedachte: de achterliggende gedachte is: hoe meer ogen en oren we gebruiken bij de opsporing van een vermist persoon of verdachte, hoe groter de kans dat we deze samen opsporen.

Aan alle deelnemers van het huidige SMS-Alert in de gemeente Brummen is per sms-bericht gevraagd zich nu aan te melden voor Burgernet. Meedoen kan als je zestien jaar of ouder bent en je registreert. Burgernet is niet anoniem. Wie zich via www.burgernet.nl als bewoner of ondernemer aanmeldt, kan een actieve en waardevolle bijdrage aan de veiligheid en leefbaarheid van de eigen wijk en van de gemeente leveren. Uiteraard kunnen ook mensen die niet meedoen met SMS-Alert zich aanmelden voor Burgernet.
Zodra er bij de meldkamer een melding binnenkomtvan bijvoorbeeld een vermist kind, een overval of een inbraak, start de meldkamer van de politie een Burgernetactie. Er moet hierbij altijd sprake zijn van een duidelijk signalement van een persoon en/of omschrijving van een voertuig. Deelnemers van Burgernet krijgen vervolgens een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon, een SMS of een mailtje, met het verzoek uit te kijken naar een bepaald persoon of voertuig vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Als de Burgernetactie ten einde is ontvangen alle opgeroepen deelnemers een bericht over de afloop van de actie. Burgernet kan ook ingezet worden in crisissituaties; het kan dan een handig middel zijn om inwoners snel en persoonlijk te informeren.

Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in vijftig andere gemeenten in Nederland en heeft in totaal al ruim 164.000 deelnemers. Het doel is om Burgernet in heel Nederland in te voeren. In eerste instantie zullen deelnemers nog gewoon een SMS-Alert bericht ontvangen, binnen enkele maanden kunnen zij ook Burgernetacties verwachten. Kijk voor meer informatie op www.burgernet.nl.