Meer meldingen schoolverzuim in gemeente Rheden

DE STEEG – De gemeente Rheden heeft vorig jaar meer meldingen binnengekregen van ongeoorloofd schoolverzuim dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit het jaarverslag Leerplicht van de gemeenten Rheden en Rozendaal. Kwamen er in het schooljaar 2008/2009 nog 293 meldingen binnen, in het schooljaar 2009/2010 waren dit er 423.

Bovendien lijkt de problematiek van jongeren die niet op school verschijnen groter en zwaarder te worden. Als voorbeeld noemt de gemeente verslavingsproblematiek en multiproblematiek binnen het gezin. De gemeente laat echter weten dat er mogelijk een vertekend beeld kan zijn ontstaan doordat er sinds vorig jaar meer is ingezet op de preventieve aanpak van schoolverzuim onder leerplichtigen. Volgens Rheden komen de jongeren hierdoor sneller in beeld. De leerplichtambtenaar heeft onder meer gewerkt aan een digitaal systeem, waarin leraren problemen kunnen signaleren.

Opvallend is dat vorig jaar het luxeverzuim aanzienlijk steeg. Binnen deze categorie gaat het onder meer om ouders die met hun kinderen nog vóór aanvang van de schoolvakantie op wintersport gaan. In 2008/2009 signaleerde de leerplichtambtenaren nog acht keer een dergelijk verzuim. Een schooljaar later is dit aantal gestegen naar 24. Bijna 90 keer gaf de leerplichtambtenaar vorig schooljaar ouders een officiële waarschuwing. Dertien keer leidde schoolverzuim tot een proces-verbaal en in 29 gevallen werd er doorverwezen naar hulpinstanties. Dit schooljaar werkt de Rhedense leerplichtambtenaar onder meer aan een voorlichtingsprogramma voor leerlingen en ouders en aan samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.