Vaarverbod scheepvaart Oude IJssel opgeheven

LAAG-KEPPEL / DOESBURG – De stremming van de scheepvaart op de Oude IJssel is donderdag opgeheven. Ook worden de coupures bij Tolkamer, Laag Keppel en Zutphen geopend en de retentiegebieden stromen leeg.

Deze zijn weer beschikbaar voor een volgende hoogwatergolf. Daarmee komt een einde aan een relatief lange hoogwaterperiode die in de eerste week van januari kwam opzetten. De Rijn bij Lobith bereikte uiteindelijk een hoogste stand van 15,15 meter op 17 januari.

 

De overlast in beheergebied van Waterschap Rijn en IJssel is tijdens deze hoogwaterperiode relatief meegevallen. Alleen op de Oude IJssel werd gestremd voor de scheepvaart, toen de sluis bij Doesburg door de hoge waterstand niet meer bediend kon worden en er maximaal water moest worden afgevoerd richting IJssel. De stremming duurde van 13 januari tot vandaag.

 

Verschillende uiterwaarden liepen onder en het waterschap zette bij Bredevoort een retentiegebied in met een capaciteit van 1 miljoen kubieke meter water, om Bredevoort en Aalten voor wateroverlast te behoeden. Op verschillende plaatsen moesten zandmeevoerende wellen en slootpeilen worden opgezet. Dat gebeurde bij Pannerden, langs het Twentekanaal en ook langs de Pleydijk bij Westervoort. Deze gebieden stonden al bekend als zeer kwelgevoelig. Bij de dijkteruglegging door Rijkswaterstaat om de rivier wat meer ruimte te geven bij het splitsingspunt van de Rijn en de IJssel te Westervoort, is daarom een wand in de dijk aangebracht van betoniet en cement. Dit hoogwater kan als een eerste test gezien worden voor deze dijk. ondanks het scherm traden toch op meerdere plekken wellen op. Het waterschap laat een onderzoek uitvoeren naar de oorzaken hiervan. Wellen zijn plekken binnendijks waar geconcentreerd kwelwater uit de ondergrond omhoog komt.

 

Bij het Groene Kanaal kwam tijdens de hoogwaterperiode een opvallend verschil tussen theorie en praktijk aan het licht. De theoretische toetsing omtrent de stabiliteit van de dijken geeft aan dat we een lagere waterstand als kritische grens zouden moeten hanteren dan de huidige grens. De praktijk wijst echter anders uit. Ook voor dit punt zal het waterschap een onderzoek instellen.

 

Dankzij de genomen maatregelen heeft waterschap Rijn en IJssel grote overlast kunnen voorkomen. Het hoge water levert natuurlijk ook prachtige beelden op. Vooral afgelopen weekend trokken vele mensen naar de Rijn en de (Oude) IJssel om de hoge waterstanden en de fraaie uitzichten over de rivier in ogenschouw te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.