De Arnhorst bezoekt stenenmuseum

VELP – Ondanks dat alle leerlingen van de gecombineerde groep 7 en 8 van basisschool de Arnhorst allemaal in Velp wonen, waren sommige leerlingen nog nooit in het Gelders Geologisch Museum aan de Parkstraat 22 in Velp geweest. Naar aanleiding van een spreekbeurt van een van de leerlingen van groep 7 werd aansluitend een bezoek gebracht aan het museum. Een dagje rondom stenen. Maar zo’n uitje op de vrijdagmiddag zal menig leerling van de groep een ander gevoel hebben gegeven dan een theorie les op school!
Aangekomen en welkom geheten door het museumteam konden de leerlingen eerst even indrukken op doen bij de goed gevulde vitrines op de begane grond. ‘Het museum herbergt een uit de hand gelopen verzamelhobby, zou je kunnen zeggen’, zo gaf een van de medewerkers van het museum aan. De basis van de verzameling wordt sinds 1995 gevormd door de privé collectie van de heer Van Dam. Inmiddels is het Gelders Geologisch Museum een stichting en is de collectie uitgebreid door donaties en aankopen. Het museum wordt draaiend gehouden door een team van vrijwilligers. Steeds meer scholen, zeker uit de directe omgeving, doen tegenwoordig het museum aan. Voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs zijn diverse programma’s opgezet, maar docenten kunnen ook zelf met wensen komen. Na het bekijken van de vitrines op de begane grond werden de 28 leerlingen van de Arnhorst verdeeld in 3 groepen en konden vervolgens in verschillende delen van het museum in koppels opdrachten maken. Het ging niet om een cijfer maar om door middel van samenwerking kennis te nemen van gesteenten en soms letterlijk de wereld daar binnen in en om heen. De tijd vloog om. Na mammoetkiezen in handen gehad te hebben, basalt blokken uit de Eifel onderzocht te hebben op schuifsporen, puinsteen te hebben gewogen op een weegschaal en even aan het ijzeroer van de Veluwe te hebben gelikt als proef, gingen de leerlingen van de Arnhorst het weekend in. Wie weet, is door dit bezoek wel bij een van de leerlingen, de aanzet tot een hobby van de toekomst gezet! In ieder geval een van de leerlingen ging thuis eens kijken wat voor stenen, meegenomen tijdens de vakantie, hij nu thuis had liggen. Meer informatie op www.geologischmuseum.nl en www.de-arnhorst.nl
Door; J. Withaar.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.