Document gevonden op De Bongerd

DOESBURG – Op het Noordelijk Molenveld stond basisschool de Bongerd. Het is onlangs afgebroken en bij het afgraven van het terrein werd een koker met een document daarin gevonden. Het bleek een fraai stuk papier te zijn, waarop de namen van ongeveer zestigleerlingen en vier leerkrachten te staan.

De datum is 16 april 1987. Toen werd er door de leerlingen een boom geplant om het 125 jarig bestaan te vieren. Tegelijkertijd werd ook het papier met namen mee begraven (zie zwart-wit foto).
Waarschijnlijk is het toen niet de bedoeling geweest dat het nu al opgegraven zou worden, maar leuk is het wel. De namen van de leerkrachten laten zijn D. de Wit, P. Hei, G. Hammink, G. Luimes B. Wanders. De heer Ben Wanders was het hoofd van de school en hij heeft het document nu ook in zijn bezit. G. Hammink is Gerrit Hammink, die velen nu zullen kennen van zijn werk bij de SP.

In april 1987 waren behalve het planten van de boom door het jongste en oudste kind van de school nog meer festiviteiten. Zo werd er door de kinderen in de kerk gezongen. En natuurlijk ontbrak ook de reünie niet. In 125 jaar zullen vele Doesburgse kindertjes hier lezen, schrijven en rekenen hebben geleerd.
Hoewel geen grote school, gezellig was het altijd wel, meldt Ben Wanders. “Ik denk dat de meesten die hier gezeten hebben er goede herinneringen aan hebben bewaard”.
In het begin heette de school “Vereniging voor Christelijk onderwijs”. Maar dat bleek in de praktijk niet echt een geweldige naam te zijn, dus toen de school naar het Noordelijk Molenveld verhuisde en bleek dat er op die plek een boomgaard was geweest was de keuze niet zo moeilijk: de Bongerd.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.