Waterschap Rijn en IJssel verwacht geen problemen

REGIO – De verwachte hoogste waterstand in de IJssel die maandag bereikt wordt, is ten opzichte van de afgelopen dagen naar beneden bijgesteld. Waterschap Rijn en IJssel verwacht bij de huidige prognose geen problemen.

De maatregelen die het waterschap afgelopen week nam blijven ieder geval van kracht totdat de daling van de waterstand doorzet.
Volgens de laatste voorspellingen zal de Rijn bij Lobith maandag een hoogste stand van 15,20 meter bereiken. Dat is ruim onder de eerdere verwachting van 16 meter. Na maandag wordt een daling van de Rijn voorspeld, waarbij het peil woensdag vermoedelijk al ruim onder de 15 meter zal zakken.
In de Oude IJssel zal het peil dinsdag de hoogste stand bereiken. Dan zal vermoedelijk een peil van ongeveer 10,30 meter bereikt worden. Het waterschap verwacht dat het water ook hier daarna zal zakken.

Door de regenval de afgelopen dagen is ook de waterstand in de beken hoger dan normaal. Door de hoge waterstand van de IJssel kunnen deze beken hun water minder snel kwijt op de IJssel. Daarom is het peil in de beken en sloten hoog. Dit speelt bijvoorbeeld in de Schipbeek en in het Groene Kanaal. Bij de huidige prognoses van de waterstand en de weersverwachting leidt het hoge waterpeil vooralsnog niet tot problemen. Wel houdt het waterschap kaden en dijken goed in de gaten.

Hoewel de prognoses mee lijken te vallen blijft het waterschap alert. De maatregelen die de afgelopen periode genomen zijn blijven voorlopig van kracht. Het waterschap houdt momenteel zoveel mogelijk bovenstrooms water vast en voert water uit de beken gecontroleerd af. Zodra de daling van IJssel doorzet kan het vastgehouden water ook afgevoerd worden.

Foto:
Een fraai beeld van het hoge water in Doesburg. De foto werd gemaakt en ons toegestuurd door Harm Jan Otten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.