Dirigent Red & Black 80 jaar

GIESBEEK – Dirigent Joop van Wakeren van drumfanfare Red & Black uit Giesbeek vierde 8 januari zijn 80ste verjaardag. Voorwaar een mijlpaal in zijn rijke persoonlijke en muzikale leven. Joop vierde het heuglijke feit in huiselijke kring met kinderen, familie en bekenden.

Ondanks zijn hoge leeftijd maakt Joop van Wakeren nog wekelijks de heen- en terugreis voor een repetitie van woonplaats Deventer naar Giesbeek. Eerder was hij nog dirigent van veel meer verenigingen, maar Giesbeek is nu nog de enige. “Anders wordt het me te veel, daarom alleen nog Giesbeek”, aldus de tachtigjarige.

Joop van Wakeren kan terugzien op een lange carrière als muzikant, instructeur en dirigent, vooral als militair. Hij begon pas op 14/15-jarige leeftijd als trompettist, mede door toedoen van zijn broer en een vriend. In 1951 kwam de interesse toen hij dienstplichtig militair werd. Vanaf 1952 volgde hij als beroepsmilitair de opleiding naar instructeur en dirigent. Met veel van zijn korpsen wist hij diverse (lands)kampioenschappen te behalen. Daarnaast was Joop vast jurylid van diverse federaties en examinator voor slagwerk en signaalinstrumenten. “Ik mag wel zeggen dat ik de gehele evolutie van modelmars tot accentué en de omvorming van drumband naar drumfanfare heb meegemaakt”, vervolgt Joop. Het zou te veel tekst vergen om de gehele carrière in dit verhaal op te nemen, maar enkele hoogtepunten wil Joop nog wel noemen. “Zo kan ik nog steeds genieten van mijn tijd bij de drumfanfare Velp Zuid. Daar ben ik 21 jaar geweest en heb daar de vereniging van es/des-bezetting omgevormd naar een volledige drumfanfare! Ook de reis als lid van de Koninklijke Militaire Kapel naar de taptoe in Edinburgh was een avontuur om nooit te vergeten! Daar ontstond eigenlijk de Taptoe Delft, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1954!”
Naast zijn beroepsmatige muzikale inzet in militaire dienst was Joop ook dirigent van diverse amateurverenigingen. Zo was hij onder andere actief in Renswoude, geboorteplaats Veenendaal, Gorssel, Deventer (drumfanfare Actief: 28 jaar!), Holten, Heerde, Enschede en Didam. Het dirigentschap bij drumfanfare Red & Black in Giesbeek ziet Joop als zijn laatste muzikale ’kunstje’: “Ik hoop hier nog lang te mogen blijven, maar als de vereniging anders wil dan hoor ik het wel!” Vooralsnog lijkt het daar niet op, want de drumfanfare is uiterst ingenomen met de inzet en het enthousiasme van Joop als dirigent en wil voorlopig niet van een afscheid weten. Voorzitter Reinier Wieggers: “Wij zijn heel blij met Joop als dirigent. Hij doet het uitstekend bij ons, voelt de sfeer prima aan en weet ons op een beter niveau te krijgen en te houden. Zo lang hij het volhoudt zal hij onze dirigent zijn!” – foto’s Peter Meurkes
 

Meer foto's