Het wassende water

REGIO – De hoogwatergolf zal naar verwachting woensdag het hoogste punt bereiken. Mogelijk krijgen we in het weekeinde te maken met een tweede golf. Waterschap Rijn en IJssel houdt deze dagen alle watergangen en dijken scherp in de gaten en treft voorbereidingen voor het sluiten van coupures en schuiven zodat dit als het nodig is, snel kan gebeuren.

De waterstandvoorspellingen zijn iets naar beneden bijgesteld. De verwachting is dat de hoogwatergolf in de Rijn bij Lobith in de loop van woensdag het hoogste punt zal bereiken. Dat ligt dan vermoedelijk rond de 15,20 meter en is iets lager dan aanvankelijk was voorspeld door Rijkswaterstaat. De waterkeringen zijn berekend op een waterstand van 17,65 meter. Mogelijk krijgen we in het weekend weer te maken met een stijgende waterstand. Hoe groot deze stijging zal zijn, is nog onbekend.

Sluiting van de coupures in Laag-Keppel, Zutphen en Gorssel is bij de huidige waterstanden nog niet nodig. Wel heeft de gemeente Zutphen de Havenweg afgesloten omdat deze is ondergelopen. Het hoge water heeft nog geen gevolgen voor de scheepvaart op de Oude IJssel.

Door het aanhoudende hoogwater kan overlast van kwelwater ontstaan. Dit is grondwater wat onder druk van de hoge waterstand omhoog komt. Mensen kunnen hierdoor last krijgen van bijvoorbeeld water in de kelders, kruipruimtes of drassige tuinen. Kwelwater komt veel voor bij hoogwater.
In het fotoalbum een impressie van het wassende water in onze regio.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.