Politie strijdt tegen overvallen en inbraken

    REGIO – De politie Gelderland-Midden gaat zich dit jaar richten op de bestrijding van woninginbraken en gewapende overvallen. De politieregio, waar onder meer de gemeenten Rheden en Rozendaal onder vallen, zet twee kernteams in om onderzoek te verrichten naar inbraken en overvallen.

    Volgens de politie geven de cijfers alle reden voor de extra inzet. In de afgelopen drie jaar steeg het aantal woninginbraken in de politieregio. Vonden er in 2008 nog 2561 inbraken plaats, half december 2010 waren dit er al 3441. Opvallend is dat het aantal inbraken in het district Arnhem Veluwezoom juist afnam. Dit geldt ook voor het aantal overvallen in de gehele politieregio, maar het korps vindt deze afname nog onvoldoende. In 2010 vonden er 104 overvallen plaats in Gelderland-Midden, tien minder dan in 2009. Dit is na 2009 echter het hoogste aantal in acht jaar tijd. De overvallers richtten zich het afgelopen jaar vooral op woningen, maar ook tankstations en winkels waren vaak het doelwit. Verder is het opvallend dat de overvallen in 2010 vanuit de stad uitwaaierden naar de buitengebieden.

    De politie Gelderland-Midden wil het aantal inbraken en overvallen substantieel verlagen. Sinds vorige week is het korps daarom gestart met een team dat zich gaat richten op overvallen. Doel is om verdachten aan te houden en voor de rechter te krijgen. Ieder team bestaat uit minimaal twaalf rechercheurs. “Gezien de grootte is het team ook in staat bij nieuwe overvallen snel met forse slagkracht op te treden”, laat de politie weten. Binnenkort start er tevens een team rond woninginbraken. Zowel het team voor overvallen als voor woninginbraken wordt ondersteund door tal van specialisten op financieel en gedragskundig gebied. Ook wordt er tijdens de surveillance door agenten voortaan meer gelet op inbraken en overvallen. Verder zal het korps informatie gaan inwinnen over verdachte personen. De politie vraagt burgers om alert te zijn op verdachte situaties en indien nodig de politie te waarschuwen.