Waterschap zet uiterwaarden Lathum, De Steeg en Brummen onder water

REGIO – Bij Herwen is maandagmiddag de Geitenwaard onder water gezet. Het waterschap zette om ongeveer 13.00 uur een duiker open waardoor de polder bij Herwen langzaam kon volstromen. De verwachting is dat het water dan in de loop van de nacht de Lobberdensewaard bereikt. Als het waterschap het water nu niet gecontroleerd zou inlaten, zouden deze uiterwaarden een halve dag later spontaan overstromen, maar dan met veel grotere risico’s op beschadiging van de zomerkaden.

 

Lathum, De Steeg en Brummen

Behalve de Geitenwaard en de Lobberdensewaard zullen de komende dagen nog een aantal uiterwaarden als gevolg van de hoogwatergolf vollopen. Het gaat dan om de Loowaard, Havikerwaard, Spaansweerd, Massink en Bronkhorstenwaarden. Bij Lathum wordt wordt ook de Lathumse waard ingezet.

De verwachting is dat de hoogwatergolf in de Rijn in de loop van woensdag haar hoogste punt zal bereiken. Dat ligt dan vermoedelijk rond de 15,50 meter. Dat is ruim een meter onder de hoogste stand van 1995, toen 16,68 meter werd bereikt. De waterkeringen zijn berekend op een waterstand van 17,65 meter.

In het stroomgebied rond de Oude IJssel, Berkel, Baakse beek, Schipbeek en Slinge is het waterpeil weer aan het dalen. Toch houdt het waterschap ook deze watergangen scherp in de gaten. In hoeverre de daling zich verder doorzet is mede afhankelijk van de neerslag die de komende dagen wordt verwacht.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.