Gemeente maakt subsidieverlening eenvoudiger

REGIO – In 2011 verloopt het aanvragen van subsidie bij de gemeente Apeldoorn aanzienlijk eenvoudiger en met minder rompslomp. Het afgelopen jaar heeft Apeldoorn deelgenomen aan het landelijke werkprogramma ‘Subsidie zonder moeite’ van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Van alle ruim tachtig deelnemende gemeenten realiseerde de gemeente Apeldoorn de op één na grootste reductie administratieve lasten. Apeldoorn ontving de tweede prijs en de oorkonde voor de succesvolle implementatie van de Algemene subsidieverordening (Asv).

Meer service en minder regels. Dat is het credo bij de subsidieverlening door de gemeente. Bij het aanvragen van subsidies is de Algemene subsidieverordening van toepassing. Net als een groot aantal andere gemeenten heeft Apeldoorn het afgelopen jaar ook het mes gezet in het subsidieproces. Deze optimalisatie levert allerhande administratieve besparingen op.

De belangrijkste wijziging in de verordening is dat bij subsidiebedragen tot € 10.000 de subsidies gelijktijdig worden verleend en vastgesteld. Ruim 300 organisaties en instellingen in Apeldoorn hebben daardoor het voordeel dat de subsidies niet meer achteraf vastgesteld worden. De hoogte van het subsidiebedrag is dan direct bekend. Zij hoeven geen verantwoordingsstukken meer in te dienen. De VNG prijst deze Apeldoornse aanpak en vindt dit een lovenswaardig voorbeeld van vermindering van de regeldruk.

In het kader van de lopende kerntakendiscussie is het van groot belang het subsidieproces goed te monitoren, zowel voor de instellingen als voor gemeente. Het afgelopen jaar is achter de schermen fors geïnvesteerd in de kwaliteit van het subsidieproces. Bovendien wordt in het kader van de bezuinigingen opnieuw naar subsidierelaties gekeken. De gemeenteraad behandelt later deze maand een voorstel over de kwaliteitsslag in het subsidieproces.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.