CDA bakfiets op plek Beatrix

RHEDEN – Het bronzen beeld ‘Koningin op de fiets’, dat in Rheden werd ontvreemd is in handen van De Vesuvius Club in het Friese Elsloo. Het beeld stond bij het Posbankpaviljoen.
Op de plaats waar het kunstwerk tot voor kort stond, werd een brief achtergelaten met de tekst: ‘Ik ben uit fietsen, tot na de oliebollen’. Het gestolen beeld van de fietsende koningin Beatrix komt deze week niet terug op de Posbank bij Rheden. De leden van de Friese oudejaarsclub die het beeld weghaalden, hadden het zaterdag willen terugbezorgen. Natuurmonumenten vindt dat geen goed idee, omdat het dan te druk zou zijn.

Zaterdag stond er op de plek van de fietsende Beatrix een CDA Bakfiets met de tekst ‘We wachten op U!’ Wie verantwoordelijk is voor deze actie is onbekend. Op de CDA website van Rheden staat niets over dat een CDA bakfiets wacht op de fiets van Beatrix. Wel staat er een column op van gemeenteraadslid Kruithof, met een verwijzing naar de ‘Vesusvius actie’.
“Het is natuurlijk wel een stunt om het beeld te ontvoeren en van Rheden naar Elsloo te brengen. Alleen waarom ontvreemd men openbaar kunstbezit? Waarom is in de nacht een gebied betreden dat vanwege de natuur in de nacht afgesloten is voor publiek? Heeft men anderen, met echte verkeerde bedoelingen, niet op ideeën gebracht?”