De gemeente Rheden op Oude Kaarten

RHEDEN – Het grondgebied van de gemeente Rheden staat al eeuwenlang in de belangstelling. Aan de hand van oude kaarten heeft Frans Scholten uit Laag-Soeren een overzicht gemaakt van het bijzondere landschap in zijn gemeente. Onlangs publiceerde hij het boek De Gemeente Rheden op Oude Kaarten.

De oudste kaart in het boek stamt uit 1573. Het is een schilderachtige impressie van de Veluwe, waarop de dorpen van de gemeente al te zien zijn, met uitzondering van Laag-Soeren, dat destijds alleen nog maar een buurtschap was. Het is de eerste in een serie schitterende oude kaarten, de één wat gedetailleerder dan de andere, die is opgenomen in het boek.
Aan de hand van deze kaarten vertelt Scholten over historische en ruimtelijke ontwikkeling binnen de gemeente Rheden. Hij geeft bij iedere kaart uitleg over wat er te zien is en waarom deze kaart destijds is gemaakt. De landschappelijke structuur, de bezitsverhoudingen, militaire belangen, rivier en tal van andere factoren komen hierbij aan bod. Het resultaat is een overzicht van het grondgebied van Rheden in de afgelopen vijf eeuwen.
De Gemeente Rheden op Oude Kaarten van Frans Scholten telt 128 bladzijden en is volledig in kleur gedrukt. Het kost 24,95 euro en is onder ISBN 9789053456957 verkrijgbaar in de boekhandel.