Burgemeester De Graaf blikt terug en kijkt vooruit

APELDOORN – In zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor alle medewerkers van de gemeente Apeldoorn ging burgemeester Fred de Graaf vooral in op de rol van de gemeente en de verwachtingen die de burger heeft als het gaat om de relatie burger-overheid.

Hij constateerde dat het aantal beleidvoorstellen aan burgemeester en wethouders gehalveerd lijkt te zijn. “Komt dit omdat we een afwachtende houding aannemen ten aanzien van het ontwikkelen van nieuw beleid? Of kost de kerntakendiscussie en het nadenken over mogelijke bezuinigingen zoveel capaciteit? Éen ding is duidelijk: het is tijd voor een bezinning en een belangrijk deel van de bezuinigingen moet hier in huis worden gevonden. Wat me daarbij soms stoort, is dat het hakken op ambtenaren een nationale sport lijkt te zijn geworden”.

Een hoogtepunt van het afgelopen jaar was volgens de burgemeester de komst van de Canades veteranen naar Apeldoorn met de nationale streetparade en het Liberation Festival in het Omnisport. “Bijzonder was verder 29 april, de dag dat het Herinneringsmonument Koninginnedag 2009 bij de Naald werd onthuld. De leden van de Koninklijke Familie waren hierbij aanwezig. En Hogeschool Wittenborg opende haar deuren in een vleugel in het ROC-complex.”.

De financiële en economische crisis leggen een hypotheek op de financiën van de gemeente. De graaf: “We moeten gaan snijden in onze uitgaven en scherpe keuzes maken; wat zijn de kerntaken, wat kan beter of anders? Wat kunnen we samen met anderen en wat mogen we van mensen zelf vragen? We moeten de gemeente letterlijk en figuurlijk dichter bij de mensen organiseren en meer verbinding leggen met de bewoners van buurten en wijken. Dat vraagt ook iets van ons; dat we met burgers en ondernemers meedenken en faciliteren en dat we soms gezaghebbend ‘nee’ verkopen en communiceren over onze dilemma’s, overwegingen en alternatieven. Dat vraagt ook een stabiel begrotingsbeleid en het terugdringen van de tekorten. En het vraagt van ons dat we de schouders niet laten hangen en daadkracht tonen. En passie en betrokkenheid tonen bij het werk voor al die 156.000 inwoners”.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.