College Rheden wil doelmatiger beheer afvalwater

DE STEEG – Het college van de gemeente Rheden wil met Waterschap Rijn en IJssel een afvalwaterakkoord sluiten. Hiermee moet het beheer van het afvalwater in de gemeente Rheden voortaan efficiënter gaan functioneren.

Doel van samenwerking tussen de gemeente en het waterschap is onder meer het voorkomen van wateroverlast en het minimaliseren van risico´s voor milieu en volksgezondheid. Het huidige waterbeheer kan echter doelmatiger worden uitgevoerd, schrijft het college in een B&W-voorstel. Rheden wil dertien gemeentelijke rioolgemalen en omliggende gronden in eigendom over laten gaan op het waterschap, zodat deze voortaan het beheer en onderhoud aan de gemalen kan uitvoeren.

In het akkoord wordt vastgelegd dat het waterschap deze gemalen vóór 2013 op orde brengt. Volgens het college is er momenteel sprake van achterstallig onderhoud. Het college vraagt aan de raad om een krediet van ruim 1,6 miljoen euro voor de eenmalige afkoopsom aan het waterschap voor de overdracht van de dertien rioolgemalen. Verkoop van de gronden rondom de gemalen moet de gemeente 1600 euro opleveren. Verder denkt de gemeente door de overdracht jaarlijks een ton te kunnen besparen door een vermindering van exploitatie- en investeringslasten.

Er worden in het akkoord tevens afspraken gemaakt over samenwerking in het verrichten van onderzoek naar riolering, zuivering en grondwater. Wethouder Harriët Tiemens zal namens de gemeente Rheden de verantwoordelijkheid voor het afvalwaterakkoord op zich nemen. Rheden en het Waterschap Rijn en IJssel hebben momenteel allebei een deel van de afvalwaterketen in de gemeente onder hun hoede. Rheden zorgt voor de riolering vanaf woningen en bedrijven tot aan het overnamepunt van het waterschap. Deze laatste zorgt op zijn beurt voor de rioolgemalen en voor de afvalwaterleidingen. Het water komt uiteindelijk via de zuiveringen Nieuwgraaf en Olburgen op de IJssel uit. Of het afvalwaterakkoord ook daadwerkelijk wordt getekend, is uiteindelijk aan de Rhedense gemeenteraad.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.