Wilco Schijff en Frida de Boer gaan weer naar Cambodja

LOENEN – Wilco Schijff en Frida de Boer uit Loenen zijn al een paar weken thuis uit het warme Cambodja en bibberen hier nu met de winterse koude aan de Koedijk. Maar niet voor lang, over een paar maanden gaan ze weer terug naar het weeshuis, waar hun hulp zo dringend nodig is. Op 23 maart vertrekken ze weer voor een jaartje naar Cambodja.

Het koppel is even terug van een wereldreis van ruim 16 maanden en heeft vele landen bezocht. Ze waren in Moskou, Mongolië, Tibet, Nepal, Indonesië, Maleisië, Filipijnen, Thailand en nog veel meer. Maar het langst bleven zij in Cambodja bij de stichting COLT(Cambodian Organisation for Learning and Training). Voor de tweede keer in drie jaar hebben zij zich ingezet voor deze kleinschalige organisatie dat door drie enthousiaste Nederlanders is opgezet in 2005. COLT geeft aan 30 kinderen permanente huisvesting en verzorgt voor meer dan 150 buurtkinderen gratis onderwijs zoals lessen engels, computerlessen en naailessen.

Cambodja is een zeer arm land in Zuid-Oost Azië. Eind jaren zeventig woedde er in Cambodja een verschrikkelijke oorlog, waarbij twee miljoen mensen werden vermoord of uitgehongerd door de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot. De Killing Fields zijn een wereldwijd begrip! Momenteel heeft Cambodja zo’n 13 miljoen inwoners waarvan 70 procent jonger is dan 25 jaar!. Door ziekte en slechte leefomstandigheden zijn er veel wees- en straatkinderen.

In 2007 hebben Wilco en Frida door een sponsorloop 5300 euro ingezameld voor dit project waar toen een nieuwe school voor is gebouwd. Begin 2008 hebben zij dit project bezocht om met eigen ogen te kunnen zien wat er met het sponsorgeld is gedaan en om hun sponsorkindje Sopheak (nu 12 jaar) te bezoeken. Dit jaar waren ze opnieuw in Cambodja en gingen voor twee maanden aan de slag bij COLT. Ze hielden zich onder andere bezig met schilderen en opknappen van de oude gebouwen, opschonen van alle computers, hygiëneregels in te stellen en aan te scherpen, het organiseren van activiteiten voor de kinderen, huiswerkondersteuning en nog meer. Vooral met de hygiëne nemen de inwoners het volgens Frida niet zo nauw. “Hetzelfde doekje wordt zowel in het toilet als in de keuken gebruikt. Het kost veel tijd om de vrouwen te overtuigen dat dit niet kan”.

Er zijn daar veel weeskinderen. De kinderen die permanent worden opgevangen bij COLT hebben vaak geen ouders meer, komen uit probleemgezinnen of hebben gewoond op de vuilnisbelt onder erbarmelijke omstandigheden. COLT geeft deze kinderen een veilig onderkomen en een kans op een betere toekomst. Om dit alles mogelijk te maken is er altijd geld nodig voor verbetering.
Wilco en Frida zijn druk bezig geweest om de gebouwen van COLT te voorzien van een nieuw laagje verf en de keuken van nieuwe benodigdheden. “De sanitaire voorzieningen voor zowel de jongens als de meisjes zijn nogal primitief. Wij zouden dit graag laten opknappen maar hiervoor ontbreken de financiën. Wij willen graag willen helpen om dit project te realiseren vandaar dat wij een beroep op onze medemensen doen”, aldus Wilco.

Over een paar maanden op 23 maart gaan Frida (36) en Wilco (42) weer terug naar Cambodja. Er is in dat land nog zoveel te doen. Vooral het werken met de kinderen geeft hen veel voldoening. Met een beetje extra aandacht zijn de kinderen erg blij. Ook mensen met een handicap hebben het daar slecht en hebben hulp en aandacht dringend nodig.
Frida en Wilco hoeven nu niet in een hotel te wonen maar komen naast het schooltje te wonen. Naast de hulp aan de kinderen en onderhoud van gebouwen gaan beiden zich ook bezig houden met organiseren van reizen. Ze verdienen hiermee wat geld om de huur van het huis te betalen en extra hulp te geven.

Acties
In de komende maanden gaan ze er op uit om zoveel mogelijk geld bij elkaar te sprokkelen voor de weeskinderen. Ook in Friesland is de familie van Frida actief, maar ook in Loenen de woonplaats van Wilco komen de acties op gang. De katholieke school De Poort heeft met een actie al een leuk bedrag verdiend. Op 18 januari zijn beiden te gast bij de KVV waar ook bingo gespeeld gaat worden. Ook de familie Schijff laat zich niet onbetuigd. Moeder Schijff heeft veel groente uit eigen tuin verkocht voor het goede doel. Nieuwe acties zijn welkom. Frida en Wilco verlenen graag hun medewerking.
Frida wijst er ook nog op dat Pabo-leerlingen worden gezocht die voor hun stage hier engelse les kunnen geven. “Het is zeer leerzaam en voor ieder een onvergetelijke ervaring”, aldus de Boer die voor COLT ook de coördinatie doet.
Voor meer informatie over COLT of Wilco en Frida kijk op de volgende websites of email: www.colt-cambodia.org, www.wilcoenfrida.waarbenjij.nu, e-mail: wilcoenfrida@live.nl  
Voor donaties:Rabobank 101475039 t.n.v. F. de Boer, o.v.v. donatie COLT. Of neem contact op met Fiet Schijff, tel: 055-5051298

Bij de foto:
Wilco Schijff en Frida de Boer met sponsorkindje Sopheak
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.