Burgemeester Joosten zet in op burgerparticipatie

BRUMMEN – “2011 zal in het teken staan van bezuinigen, duurzaamheid en burgerparticipatie. Ook een discussie over de toekomst van Brummen sluit ik niet uit.
Bezuinigen en burgerparticipatie; een mooi koppel. De gemeente doet het niet meer en gooit het dus over de schutting van haar inwoners.” Het is een prikkelende stelling die burgemeester Niels Joosten poneerde tijdens de nieuwjaarsreceptie van Brummen, maandag in het gemeentehuis.

Joosten durft stelling te nemen tijdens zijn jaarlijkse toespraak. Dat was dit keer niet anders dan tijdens voorgaande nieuwjaarsbijeenkomsten. “U mag het voortaan zelf uitzoeken. Bezuinigingen en burgerparticipatie tegelijk. Is dat erg? Ja, dat is erg als de gemeente u daarbij niet serieus neemt. En nee, dat is eigenlijk helemaal zo gek nog niet, als de gemeente daadwerkelijk bereid is te luisteren”, stelde Joosten. Want dat de rol, de betrokkenheid van de burgers groter moet, dat is hem wel duidelijk. De overheid doet een (financiële) stap terug. Want ook die landelijke boodschap is in de oude villa aan de Engelenburgerlaan duidelijk overgekomen.

Een bijzonder punt van aandacht is voor de Brummense burgemeester de jeugd. De dood van Matthijs Engelhard, begin december in een bos bij Otterlo, is een tragisch voorval dat ook een signaal is. Joosten: “Met de jeugd moeten wij als gemeente verder in gesprek. Want al is niet duidelijk wat precies de doodsoorzaak van Matthijs is geweest, wel kwam pijnlijk aan het licht dat drank en drugs een te grote rol spelen in het huidige uitgaansleven van Brummense jeugd. Niet alleen bij jeugd trouwens. Ik hoop dat wij als Brummense samenleving, gemeente en participerende burgers, een ommekeer kunnen brengen in ingesleten gewoonten en gebruiken. Cola of appelsap drinken in het bijzijn van je vrienden is stoerder dan drinken van bier. Een harddruggebruiker is pas écht een softie. Misschien is dit wel het jaar dat het alcoholmatigingsbeleid ook de traditionele Oranjefeesten gaat raken. Van mij mag het. Ik ga daar graag het gesprek over aan met u. Proosten met Joosten, uit de tap komt appelsap. Wie weet ga ik dat in Brummen nog beleven.”

Ook besteedde Joosten in zijn toespraak de nodige aandacht aan het thema duurzaamheid en keek hij naar de toekomst van Brummen als zelfstandige gemeente. “Als het rijk en de provincie met de oprichting van milieu-uitvoeringsdiensten, alle milieu en bouwvergunningstaken bij de gemeente willen weghalen, dan is Brummen snel aan haar ondergrens van kunnen”, zo liet hij weten, alvorens het glas te heffen op het nieuwe, spannende, bestuurlijke jaar.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.