Herinneringen aan de Jan Ligthart blijven bewaard

EERBEEK – Na bijna een halve eeuw, 49 jaar en 10 maanden om precies te zijn, verdwijnt in Eerbeek het schoolnummer (Brinnummer) 13GY, beter bekend als de Jan Ligthartschool / De Springveer. Op 1 november 1961 startte een schoolteam onder leiding van het toenmalige schoolhoofd, de heer J. de Lange. Op 1 augustus 2011 sluit de school de deuren. Dus net geen vijftigjarig jubileum.

 

In al die jaren is door de school een groot archief opgebouwd met foto’s, dia’s en films. Dit beeldmateriaal (soms van wisselende kwaliteit) is de afgelopen maanden gedigitaliseerd en wordt beschikbaar gemaakt voor alle oud-leerlingen (en hun ouders) van de school. “Dat was een tijdrovende klus. Het archief bestaat uit beelden vanaf 1963 tot en met 2009 (op jaartal geordend) met een totale grootte van ongeveer 20Gb (6 Data-DVD’s). Ook alle bestanden van de niet meer toegankelijke website van de “Jan Ligthart” zijn te bekijken”, aldus Freek Toevank, die het materiaal ordende.

De geschiedenis van de school kan van jaar tot jaar worden gevolgd: De geschiedenis van de schoolgebouwen, alle foto’s van de schoolteams, veel groepsfoto’s en hand- en voetbalteams. Maar ook van andere sportactiviteiten, schoolkampen, jubilea, reünies en schoolfeesten zijn er foto’s. Natuurlijk komen Sinterklaas- en kerstvieringen vaak voorbij, maar ook ‘gewone’ kijkjes in schoolklassen en informatiefilms zijn de moeite van het bekijken waard. Persberichten en herinneringsboeken maken eveneens deel uit van de collectie. Al dit materiaal zal eind 2011 (niet-gearchiveerd) in bewaring worden gegeven bij het regionaal archief in Zutphen.

Van veel foto’s weet men niet dat ze er (nog) zijn! De oudste oud-leerlingen zijn inmiddels vijftig jaar of ouder en kunnen zich dan nog eens als leerling van de toenmalige ‘Jan Ligthartschool’ terugzien. Er zijn veel foto’s die oud-leerlingen graag nog eens willen bekijken of in hun bezit willen hebben.
Belangstellende oud-leerlingen en/of hun ouders (en oud-leerkrachten) hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar de oud-directeur van de school, Freek Toevank. “Deze mensen ontvangen dan een internetadres, inlogcode en een korte handleiding, om daarmee een keus te
maken uit de foto-, en filmbestanden uit al die jaren. Maar let op: Het is dus geen openbare website met foto-albums! De bestanden kunnen naar de eigen computer worden gedownload en daar worden bekeken en beoordeeld”, aldus Toevank.
Voor belangstellenden die foto’s uit een aantal jaren graag in bezit willen hebben, kan dat (tegen vergoeding) worden geregeld op een data-DVD.

Contact: F. Toevank. Leharstraat 19, 6961BL Eerbeek. E-mail: toevankf@hetnet.nl.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.