Rheden wil alcoholgebruik jeugd terugdringen

DE STEEG – De gemeente Rheden is samen met de gemeenten Arnhem, Rozendaal, Doesburg en Renkum een project gestart om alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Het project vloeit voort uit klachten van burgers over overlast van jongeren. Rheden richt zich tijdens de voorlichting vooral op de gezondheidsrisico’s van het drinken van alcohol op jonge leeftijd.

De gemeenten werken nauw samen met onder meer de politie Gelderland-Midden en IrisZorg. Hoofddoel van het project is het voorlichten van jongeren en hun ouders over de gevaren van alcoholgebruik op jonge leeftijd. “Het gaat bij dit project niet om een opgeheven vinger, maar om het creëren van bewustwording”, benadrukt burgemeester Petra van Wingerden, die verantwoordelijk is voor de bestuurlijke leiding van het project. Volgens Van Wingerden is het alcoholgebruik onder Rhedense jongeren gemiddeld. “Dit betekent echter niet dat het in deze gemeente niet voorkomt.” De voorlichtingen binnen het project worden verzorgd door speciaal hiervoor opgeleide jongeren. Zij zullen onder meer op schoolfeesten en bij sportverenigingen met jongeren in gesprek gaan over alcohol.

Het project richt zich op leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool en op scholieren binnen het voortgezet onderwijs. Bovendien zullen ook de ouders worden benaderd, onder meer via ouderavonden. Van Wingerden: “De meeste jongeren krijgen hun eerste alcohol thuis van hun ouders. Niet alle ouders staan stil bij de schadelijke effecten van alcohol.“ Vooral op een leeftijd beneden de zestien jaar kan alcohol veel schade aanrichten, legt projectleider Michel Mellink uit. “Onderzoek heeft uitgewezen dat veel drinken tot een verlaging van een schoolniveau leidt.”

De voorlichting is niet geheel vrijblijvend. Jongeren onder de zestien jaar die op alcoholgebruik worden betrapt, krijgen vanuit bureau Halt een cursus aangeboden. Volgen ze deze cursus niet, dan krijgen ze een hogere straf. “Dit is het principe van de boete of kanskaart”, legt de burgemeester uit. “Dit geldt ook voor vernielingen. Als jongeren ervoor kiezen om een leertraject in te gaan, krijgen ze gemiddeld een lagere straf.” Het nieuwe alcoholproject zal drie ton gaan kosten. De provincie neemt zeventig procent voor haar rekening, het resterende deel leggen de deelnemende gemeenten bij. Het project heeft een looptijd van twee jaar. Hierna bekijken de gemeenten of het wordt voortgezet.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.