Cameratoezicht gemeente Brummen tijdens jaarwisseling

BRUMMEN – De gemeente Brummen gaat meer beveiliging inschakelen om de jaarwisseling in de gemeente rustig te laten verlopen. Zo wordt een particulier beveiligingsbedrijf ingehuurd en komt op diverse plaatsen cameratoezicht.

De viering van oud en nieuw is al jaren een precair punt in Brummen. Jaarlijks wordt er voor vele duizenden euro’s vernield in de openbare ruimte. “Zo tussen de 20.000 en 50.000 euro zijn we jaarlijks kwijt om na oud en nieuw de rommel op te ruimen en de schade te herstellen”, verklaart burgemeester Niels Joosten. “En dat is alleen in de openbare ruimte, ook bij particulieren wordt veel vernield. Dat is zonde van het geld. Daarnaast krijgen we steeds vaker meldingen van met name ouderen die om twaalf uur de straat niet op durven om de buren de hand te schudden.”
Brummen wil meer zicht krijgen op wat er daadwerkelijk allemaal gebeurt. “Is het werkelijk gevaarlijk op straat voor deze mensen, of voelt dit alleen maar zo? Of is het juist andersom en krijgen we maar een tipje van de ijsberg binnen als het gaat om klachten van overlast.” Er wordt een aantal maatregelen genomen. De politie Noord- en Oost-Gelderland zet meer mensen in, ook in de gemeente Brummen. Daarnaast huurt de gemeente externe beveiligers in om te surveilleren en tot slot wordt op verschillende plaatsen videobewaking gebruikt. “Neem de speeltuin aan de Poelkampstraat in de Eerbeekse Enk. Vorig jaar is daar zo veel vernield en de mensen zijn bang. We willen nu weten wat er precies speelt.” De gemeente vraagt ook medewerking van de inwoners. “Aan de ene kant vragen we wat tolerantie. Oudere mensen zijn ook jong geweest en een beetje vuurwerk knallen hoort er nou eenmaal bij. Aan de andere kant vragen we mensen ook om melding te doen als er iets gebeurt. Als de daders van vernielingen bekend zijn, kunnen we de rekening sturen.”
Joosten geeft zelf aan liever geld uit te geven aan een leuk nieuwjaarsfeest dan aan extra beveiliging. “Het feest in de Bhoele is wegbezuinigd, de kosten daarvan, tussen de 10.000 en 15.000 euro, liepen gewoon uit de hand. Liever besteden we het geld, dat we nu nodig hebben voor beveiliging of vorig jaar nodig hadden voor herstel van vernielingen, uit aan leuke feestjes voor jongeren op verschillende locaties. Dus niet alleen in de Bhoele, maar ook in Brummen bijvoorbeeld.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.