Komend jaar nog geen nieuwe kliko´s in gemeente Rheden

DE STEEG – De Rhedense gemeenteraad wil dat alle kliko´s in de gemeente Rheden pas op zijn vroegst in 2012 worden vervangen. Het college kreeg van een meerderheid van de fracties de opdracht om het komende jaar extra onderzoeken te verrichten en om de massale vervangingsactie te combineren met een nieuwe aanbesteding voor afvalinzameling begin 2012.

De fracties van de VVD, het CDA, de PvdA en D66 dienden vorige week tijdens een raadsvergadering een amendement in om het plan van het college een jaar op te schorten. Zij vormden hiermee een meerderheid van de raad. Volgens de fracties moet er nader onderzoek worden gedaan naar onder meer de mogelijkheden van diftar. Binnen dit systeem betalen burgers per kilo afval. Verder zijn de partijen van mening dat de huidige containers zeker nog één jaar voldoen. Volgens de indieners van het amendement gaat op jaarbasis slechts 0,6 procent van alle containers kapot.

De PvdA had kritiek op de invoer van een kleinere grijze container. Het college wil hiermee de hoeveelheid restafval in de gemeente Rheden verminderen. ¨De invoer van kleinere containers is niet sociaal¨, sprak raadslid Gea Verkerk. ¨Eénpersoons- en driepersoonshuishoudens gaan straks meer betalen. Wij raden het college daarom aan om eerst verder onderzoek te doen naar diftar.¨ Verkerk richtte haar peilen in haar redevoering echter vooral op wethouder Ronald Haverkamp. In de aanloop naar de verkiezingen liet zijn partij merken niet van de geplande vervangingsactie van wethouder Harriët Tiemens gecharmeerd te zijn. De VVD verspreidde actiestickers onder de bevolking. ¨Nu wethouder Haverkamp in het college zit, stemt hij ineens wel met het plan in. U bent gekozen op basis van beloften, maar u kiest nu uw eigen pad. Wij hebben ernstige twijfels over de betrouwbaarheid van de wethouder¨, gaf Verkerk de wethouder een veeg uit de pan.

Het CDA vond het eveneens nog te vroeg om een massale vervanging op poten te zetten. ¨Het college heeft onvoldoende op toekomstige afvalmogelijkheden geanticipeerd¨, zei Willem Kruithof. ¨Bovendien moet er goed worden gecommuniceerd met de burgers, want velen zien het nut niet in van vervanging van de huidige kliko´s.¨ Ook Jorine Dirks van de SP refereerde aan de communicatie met de bevolking. ¨Aan de bewoners is het niet uit te leggen dat we nu alle containers gaan vervangen. Je gaat ook niet al je schoenen vervangen als er over een paar jaar een gat in de zool kan komen.¨ Tiemens wees de raad er echter op dat vervanging van alle bakken de goedkoopste optie is. ¨Er is uitvoerig onderzoek gedaan voordat er met dit voorstel kwamen. De containers zijn technisch gezien al acht jaar afgeschreven¨, sprak zij de raadsleden toe. In 2012 wordt het inzamelcontract van de gemeente Rheden opnieuw aanbesteed. Dit contract zal maatgevend zijn voor de aanschaf van nieuwe containers, liet Tiemens weten.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.