Jacht-cd van Ben Jolink

HUMMELO – De komst van de nieuwe cd van Ben Jolink en Jan Wilm Tolkamp is bepaald niet onopgemerkt gebleven en dat had Jolink ook niet verwacht. Daarvoor ligt de jacht immers als fenomeen te veel onder vuur, maar volgens de Normaal-zanger is het er de tijd rijp voor om dit taboe nu eindelijk maar eens te doorbreken.

Samen met zijn muzikale rechterhand, Normaal-gitarist Jan Wilm Tolkamp, leverde Jolink de cd Hubertus en Diana af. Jolink en Tolkamp, beideen zonen van het Achterhoekse platteland, zijn fervent liefhebbers van de jacht. Jolink: “De jacht is niet alleen nuttig, maar zelfs noodzakelijk. Jagers helpen de natuur een handje bij natuurbeheer. Iemand die een dier voor z’n plezier doodschiet, moet onmiddellijk naar de psychiater”. Zowel de onderwerpen als de muziekstijlen op de cd zijn zeer gevarieerd. Van een mierzoete smartlap tot een regelrecht meedeiner. Bovendien gaan de nummers niet alleen over de jacht, maar ook over het stropen en d’n lesten drift, zoals dat in goed Achterhoeks heet. Tolkamp: “Vergelijkbaar met de derde helft voor voetballers. Samen na afloop nog even de jacht bespreken, onder het genot van een borreltje”.
Jolink erkent dat de jacht jarenlang een gevoelig onderwerp is geweest. “De jacht is van oudsher niet iets waar je gemakkelijk over praat. Simpelweg omdat er zoveel antigevoelens zijn. geheel onterecht. Ik schaam me dan ook niet voor de jacht. Ben er trots op. Het nummer Ik wil het van dichtbij zien vertolkt voor ons het ultieme gevoel van het jagersbestaan. Er samen op uit trekken en tegelijk op een nuttige manier aan natuurbeheer doen. Dat gevoel is onovertroffen. Voor mij is de jacht een onuitputtelijke bron van inspiratie”, aldus de zanger.
De cd ligt nog maar net in de winkel en er is een volle discussie op gang gekomen. Tegenstanders en voorstanders. Jolink noemt de kritiek onterecht. “Die mensen hebben het dus niet begrepen. Jagers zorgen ervoor dat de zwakke dieren uit de natuur worden verwijderd. Op deze cd verheerlijken we de jacht niet, maar bezingen dit oerfenomeen als dusdanig. Wie kan daar op tegen zijn? Bovendien is muziek kunst. Daar valt geen speld tussen te krijgen en wie bewaren heeft tegen muziek, pleegt censuur. Wie dus tegen deze cd is, houdt zich bezig met een vorm van boekverbranding”, aldus Jolink. – Foto Jan Colijn.

www.normaal.nl
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.