Politie roept burgers op bij te dragen aan veilige jaarwisseling

REGIO – De politie Noord- en Oost-Gelderland doet samen met de gemeenten en het Openbaar Ministerie een beroep op alle inwoners van de regio om de jaarwisseling veilig en feestelijk te laten verlopen. Over het algemeen verlopen de feestelijkheden rond de jaarwisseling goed, maar helaas niet altijd.

Oud en Nieuw is een feest voor jong en oud. Ook het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling is voor velen een hoogtepunt. Dat daarbij ieder jaar weer mensen gewond raken en er soms doden te betreuren zijn, is de keerzijde van het feest. Ook het grote aantal vernielingen tijdens jaarwisselingen, met schade aan zowel publieke als particuliere eigendommen tot gevolg, is een probleem. Samen met het publiek willen de gemeenten, de politie en het Openbaar Ministerie dit zo veel mogelijk voorkomen.

Naast het veilig afsteken van vuurwerk en het nemen van maatregelen om schade te voorkomen, kan iedereen nog een belangrijke bijdrage leveren aan de feestelijkheden rond de jaarwisseling. Door elkaar aan te spreken als grenzen overschreden dreigen te worden. Als dat niet werkt of geen optie is, is het belangrijk om direct de politie te alarmeren als men getuige is van een vernieling of van geweld. Via 112 als iets op dat moment plaatsvindt of dreigt plaats te vinden, of via 0900-8844 als er bijvoorbeeld vuurwerkschade achteraf wordt aangetroffen. Vernielingen en geweld zijn tijdens de jaarwisseling onacceptabel.
Rond de jaarwisseling is er extra politie op straat. Zichtbaar en aanspreekbaar voor de hulpverlening maar ook om verdachten van overtredingen en misdrijven aan te houden.

De plaatselijke politieteams houden in de aanloop naar de oudejaarsdag extra toezicht op het afsteken van zwaar en illegaal vuurwerk. Bij overtredingen wordt er bekeurd en wordt het vuurwerk in beslag genomen.
Wanneer daders van vernielingen worden aangehouden en bekeurd, draaien ze ook op voor de schade. Dat kan alleen als aangifte wordt gedaan. Aangifte doen kan in de meeste gevallen via internet (www.politie.nl) of op het politiebureau na telefonische afspraak via 0900-8844.

Het Openbaar Ministerie (OM) past bij strafbare feiten gepleegd tijdens oud & nieuw als het mogelijk is (super)snelrecht toe. Normoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd en snel afgestraft. Supersnelrecht houdt in dat verdachten binnen de termijn van de inverzekeringstelling, dus binnen drie dagen, worden berecht.
Het OM eist in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, hogere taakstraffen of langere gevangenisstraffen. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden. De aangerichte schade wordt op de daders verhaald.
Zaken met geweld tegen mensen met een publieke taak, zoals brandweer- en ambulancepersoneel en politieagenten, krijgen bijzondere aandacht. Het Openbaar Ministerie treedt streng op tegen verdachten van dergelijke zaken en zal extra hoge straffen eisen.

De politie stuurt op oudejaarsdag via SMS-Alert en twitter nog een oproep aan het publiek om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. En de politie direct te bellen via 112 als men getuige is van geweld of vernielingen, en via 0900-8844 als men bijvoorbeeld ernstige vuurwerkschade aantreft.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.