Brendy Dalsem neemt afscheid van Eendracht

EERBEEK – Vorige week woensdag speelde het Leerlingenorkest van muziekvereniging Eendracht tijdens een speciale “kerstmiddag”op de KIBOE in Eerbeek. Het concert van de jongste telgen van Eendracht was tegelijkertijd het afscheidsconcert van dirigent Brendy Dalsem. “Na ruim 6 jaar docente en dirigent te zijn geweest bij deze bruisende en bloeiende vereniging, wil ik meer tijd gaan besteden aan mijn gezin” aldus Dalsem.

Ruim zes jaar geleden kwam Brendy Dalsem bij Eendracht; “Wiebren Buma (voormalig docent Eendracht red.) informeerde mij na afloop van een concert van het Gelders Fanfare Orkest over muziekvereniging Eendracht. Op dat moment had hij samen met de vereniging het Leerlingenorkest opgericht. Er werd gezocht naar een docent/dirigent en dat leek mij wel wat”. Dalsem kwam naar Eendracht om de koperlessen over te nemen van Buma en om het dirigeerstokje van het Leerlingenorkest over te nemen; “Een geweldige kans en uitdaging”.

In zes jaar tijd heeft Brendy Dalsem heel wat leerlingen zien groeien van pupil naar een volwassen muzikant met een heus KNFM diploma. “Ik denk dat er ruim 30 leerlingen bij mij lessen hebben gevolgd, de meeste leerlingen hebben hierbij ook hun KNFM diploma behaald. Dit zijn toch wel de mooiste momenten van het vak, met leerlingen op examen gaan. Je leeft samen met leerling en ouders erg naar het examen toe, de dag zelf zijn er een aantal zenuwen en bij een goed resultaat de opluchting”. Ook heeft Dalsem een aantal keren het LEGOrkest van Eendracht mogen dirigeren tijdens concerten; “Dit zijn erg leerzame momenten voor een dirigent”, aldus Dalsem.

Dalsem gaat haar leerlingen het meeste missen. “Je ziet leerlingen bijna elke week van het jaar, dan bouw je toch een bijzondere band met ze op. Lief en leed worden door de jaren heen gedeeld, er is veel contact met de ouders en vooral in de jaren dat jonge leerlingen opgroeien volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op”, aldus Dalsem. Daarnaast gaat ze ook de gezelligheid missen; “voornamelijk bij de repetities van het Leerlingenorkest”.

Tijdens de speciale “kerstmiddag” op de KIBOE in Eerbeek, speelde het leerlingenorkest van Eendracht Eerbeek diverse bekende kerstmelodieën. Het Leerlingenorkest is de eerste belangrijke stap op weg naar het musiceren in een orkest. Jeugdleden gaan bij het Leerlingenorkest meespelen na ongeveer een jaar les op hun instrument. Het doel van het Leerlingenorkest is te leren samenspelen in een orkest. Ook vormt dit het eerste contact met een dirigent. Na het vertrek van Brendy Dalsem neemt Suzan Lutke, hoofdvakdocent schoolmuziek aan het Utrechts conservatorium en woonachtig in Eerbeek, de leiding van het orkest over.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.