Nieuwe boomgaard voor Biljoen

VELP – Toen Hoveniersbedrijf Kapona twee jaar terug een aantal open dagen hield, besloot eigenaar Cees van der Plas iets te willen bijdragen aan het goede doel. De organisatie nam hij op zich samen met Vincent van Reine van Groencentrum van Reine. Het goede doel werd landgoed Biljoen.

Landgoed Biljoen is inmiddels ongeveer twee jaar in bezit van Geldersch Landschap. In die tijd zijn er nog niet veel grote veranderingen aangebracht, wel is er een flinke stap gezet op het gebied van onderhoud. “De familie Lüps had weinig geld en ideeën om het landgoed goed te kunnen onderhouden. Er moet dus veel gebeuren”, vertelt beheerder Gerard Achterstraat van Geldersch Landschap. “De paden zijn begaanbaar gemaakt en het is weer veilig om er te wandelen. We hebben bankjes geplaatst en de wildkelder is vrijgemaakt, deze was helemaal begroeid. Een uitgebreid plan voor restauratie van het landgoed wordt deze winter opgesteld.”
Tijdens de open dagen van Kapona en Van Reine vond een demonstratie houtcarving plaats. Uit een ruw blok hout werd een schitterend beeld gemaakt, dat aan het eind van de dag werd geveild. De opbrengst hiervan was bestemd voor Biljoen. “We hebben beiden ons bedrijf op het landgoed en wonen er ook. Het gaat ons dus nauw aan het hart”, leggen de ondernemers uit. “Bovendien doen we zo echt iets terug voor veel mensen uit Velp en omgeving. Er wordt hier veel gewandeld.”
Inmiddels heeft Geldersch Landschap het geld verzilverd in de vorm van een stukje boomgaard. “De oude boomgaard was enorm verwaarloosd, er staan ondertussen nog maar twee bomen”, vertelt Achterstraat. “Inmiddels zijn er mispels en kweeperen aangeplant. Ik heb er al veel leuke reacties op gehad, de boomgaard ligt vlak langs het wandelpad en mensen zijn blij dat er iets gebeurt op het landgoed. Het valt ze op dat we hier aan het werk zijn.” “De boompjes zijn nu nog klein, maar met een jaar of drie heb je al aardige boompjes. Het is een mooi begin voor herstel van het landgoed”, aldus Vincent van Reine.

Op de foto Vincent van Reine, Gerard Achterstraat en Cees van der Plas in de nieuw aangelegde boomgaard op een besneeuwd landgoed Biljoen.