Bomenbeleid Rheden veroorzaakt grote onrust

DE STEEG – Het college van de gemeente Rheden werkt aan een lijst met bijzondere bomen. Alleen voor de 3500 bomen op deze lijst is straks een kapvergunning nodig. De gemeente wil op deze manier de regeldruk verminderen. De Stichting Behoud Karakter Velp is echter kritisch over de rol van de gemeenteraad in de totstandkoming van de lijst.

De Rhedense gemeenteraad boog zich onlangs tijdens een informatieavond over de criteria waar bijzondere bomen aan moeten voldoen. Alleen beeldbepalende bomen met cultuurhistorische waarde, bomen die goed zichtbaar zijn en bomen die een minimale levensverwachting van tien jaar hebben, krijgen het predicaat ‘bijzonder’. Ook herdenkingsbomen komen op de lijst te staan. Stichting Behoud Karakter Velp uitte in een schriftelijke reactie echter haar ongenoegen over de besluitvorming. De kern van haar kritiek: de raad neemt alleen een besluit over de door het college opgestelde criteria en niet over de uiteindelijke bomenlijst. “Wij zijn van mening dat u onvoldoende informatie heeft om deze criteria vast te stellen”, schrijft de stichting aan de raadsleden. Volgens Stichting Behoud Karakter Velp ontbreekt het aan “inzicht in de gevolgen van een dergelijk besluit voor het huidige bomenbestand.” Dit inzicht zal er pas zijn als het college de lijst van bijzondere bomen bijvoegt, laat de stichting weten. “Pas dan kunt u de consequenties van de criteria overzien.”

SP-raadslid Henk Molenaar noemde de selectiecriteria van de gemeente ‘summier’. Volgens een ambtenaar van de gemeente Rheden wordt er echter zorgvuldig bekeken of een boom van belang is voor het straatbeeld. De relatie met de omgeving is hierbij maatgevend, sprak de beleidsmedewerker tot de raad. Het bomenbeleid van de gemeente Rheden is de laatste weken een ‘hot item’ binnen de Rhedense politiek. Constans Pos van GroenLinks kwam tijdens de raadsvond terug op de brandbrief van elf Velpse organisaties aan het college van Rheden. Enkele weken geleden schreven zij te vrezen dat de gemeente bomenkap gaat inzetten als bezuinigingsmaatregel. “Is het college bereid om in gesprek te gaan met deze organisaties?”, vroeg Pos. Wethouder Harriët Tiemens beloofde met de organisaties te zullen spreken. Inmiddels hebben 21 organisaties bij de gemeente hun beklag gedaan over het Rhedense kapbeleid. Deze week neemt de raad een besluit over de criteria voor de lijst bijzondere bomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.