Gelderland ziet zwaar weer op komst voor gemeenten

ARNHEM – De provincie Gelderland heeft de wettelijke taak toe te zien op het huishoudboekje van alle Gelderse gemeenten. De beoordeling van alle begrotingen is nu afgerond. Dit jaar is al te zien dat er zwaar weer op komst is door de recessie, de aangekondigde Rijksbezuinigingen én de tegenvallende grondexploitaties.

De provincie heeft besloten om drie gemeenten onder preventief toezicht te plaatsen. Voor 53 gemeenten blijft het toezicht zoals gewoon: repressief. Voor Scherpenzeel, Millingen aan de Rijn én Oost Gelre is het anders. Scherpenzeel blijft onder bijzonder toezicht vanwege de aangekondige samenvoeging met de gemeenten Woudenberg en Renswoude. Deze situatie blijft zo totdat het Rijk besloten heeft over de herindeling. Millingen aan de Rijn slaagt er niet in om de begroting van 2011 noch de meerjarenbegroting sluitend te krijgen. De gemeente heeft een verzoek gedaan bij het Rijk om steun op grond van artikel 12 van de Financiële verhoudingswet. De gemeente Oost-Gelre slaagde er niet in om de begroting voor 2011 sluitend te krijgen, en ook in de komende jaren is nog sprake van een fors tekort. De gemeente werkt er hard aan om dit tekort op te lossen, maar vooralsnog is dit niet gelukt.

Zwaarder weer op komst in 2011
Een groot aantal gemeenten komen geld tekort. Daarom moet er veel bezuinigd worden om te zorgen dat de gemeenten financieel gezond worden en blijven. Een aantal gemeenten bezuinigen al in 2011. Andere gemeenten zijn druk bezig om een bezuinigingsplan te maken. De gemeenten krijgen ook nog te maken de komende jaren met Rijksbezuinigingen en mogelijk tegenvallende opbrengsten uit grondexploitatie doordat er minder grond verkocht wordt.
De verwachting is dat het aantal gemeenten dat onder preventief toezicht komt na 2011 zal toenemen. De provincie doet er alles aan, samen met de gemeenten om de huishoudboekjes kloppend en realistisch te houden. Hiervoor is dit jaar al intensief contact geweest tussen provincie en gemeenten. Gedeputeerde Van der Kolk bezocht zo’n 20 gemeenten om de begroting te bespreken.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.