Gezellige drukte op kerstmarkt

LOENEN – Het weer zat de organisatie van de kerstmarkt bij de zorgboerderij De Groote Modderkolk in Loenen zondag wel bijzonder mee. De temperatuur was niet hoog, maar het was droog en de zon scheen zelfs over de kraampjes, mensen en dieren bij het winterse evenement aan de Vrijenbergweg. De toeloop was dan ook groot. Er was veel belangstelling voor de vele activiteiten die de Stichting Verdandi en Natuurmonumenten hadden opgezet.

De kraampjes met allerlei kerstproducten en -decoraties stonden niet alleen buiten op het plein maar ook binnen in de stal met brandrode runderen stonden de creatieve personen met hun handwerkartikelen. Met naald, draad en schaar werd weer van alles gemaakt. Meestal in de kerststijl. De bezoekers keken met vertedering naar de kalfjes van de koeien die pas waren geboren. Een dag eerder was er ook veel belangstelling voor het koe-knuffelen. Veel bezoekers keken ook naar de levende kerststal met bewoners van De Groote Modderkolk (foto). Jozef, Maria en de herders compleet met de os, ezel en de schapen. Het kindje lag nog niet in de kribbe, dat moest nog geboren worden!
Binnen in de kantine gaf papierschepster Mies Bruin een demonstratie met papierstof van de Middelste Molen. Enkele keren gaf het Charles Dickenskoor uit Deventer een miniconcert van kerstliederen. De leden van dit koor waren fraai in stijl gekleeden trokken veel bekijks.
Voor de jeugd was er genoeg te doen. Een ritje op de rug van een ezeltje was wel erg leuk. In de boomgaard was bestuur, leiding en leden van Scouting Loenen actief met bakken en braden op het vuur. Hier was veel animo. Binnen enkele uren was men door de voorraad heen. Harry Kaatman van de Stichting Verdandi constateert dat deze kerstmarkt al een traditie begint te worden en ieder jaar drukker wordt. Van heinde en verre komt men kijken en kopen. De hele dag was het gezellig druk. Voor de bewoners van De Groote Modderkolk is de kerstmarkt een van de hoogtepunten van het jaar.

Bij de foto: Bewoners van De Groote Modderkolk bevolken samen de levende kerststal (nog zonder kerstkind) – Foto Martien Kobussen