Hoge Veluwe teleurgesteld over afwijzing subsidieaanvraag

HOENDERLOO – Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft met teleurstelling kennis genomen van het besluit van Gedeputeerde Staten om het park geen natuurbeheersubsidie toe te kennen onder de Provinciale Subsidieregeling Natuurbeheer. Dit omdat de Stichting entree heft voor een bezoek aan het Park.

Het gaat om een unieke situatie. Meer natuurgebieden in Nederland zijn niet kosteloos opengesteld voor het publiek. Sommige gebieden zijn zelfs helemaal niet toegankelijk. Voor het beheer van deze gebieden, veelal in het bezit van de bekende terreinbeherende organisaties (TBO’s), wordt desondanks wel belastinggeld aangewend in de vorm van onder meer aankoopsubsidies en natuurbeheersubsidies. De belastingbetaler kan van die natuur die met zijn geld wordt aangekocht en onderhouden, echter niet genieten. Sterker nog, hij wordt dikwijls juist op grote afstand gehouden.

Nationssl Park De Hoge Veluwe voert een ander beleid. Zij streeft juist naar het zoveel als mogelijk toegankelijk maken en houden van haar Park voor het publiek (dit is zelfs expliciet als doelstelling opgenomen in de statuten van de stichting). In het Park zijn vele wandel- en fietsroutes uitgezet, er mag – en dat is uniek voor Nederland – volop gestruind worden buiten de paden (met uitzondering van de rustgebieden voor het grofwild) en er worden bijna dagelijks activiteiten georganiseerd. Ook zijn er extra voorzieningen getroffen in de vorm van onder meer de witte fietsen en natuurmuseum Museonder, teneinde de natuur nog dichter bij het publiek te brengen. Het Park en het Kröller-Müller Museum vervullen samen dan ook een belangrijke recreatieve en toeristische functie met jaarlijks ruim 500.000 bezoekers uit binnen– en buitenland.

Dit alles kost echter geld. Geld dat de stichting onder meer verwerft via de entreegelden. Samen met de opbrengsten uit de parkwinkel, restaurant De Koperen Kop en huur- en pachtopbrengsten, zorgt dit ervoor dat de stichting een grotendeels subsidieonafhankelijke exploitatie kan voeren.
Waarom heeft de stichting dan een natuurbeheersubsidie aangevraagd? Omdat zij meent dat zij daar vanuit het oogpunt van gelijkberechtiging net als de TBO’s voor in aanmerking moet kunnen komen. Daar komt bij dat het Park ook al is uitgesloten van gelden uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Het Nationale Park De Hoge Veluwe vervult een minstens zo belangrijke natuurfunctie binnen Nederland als andere natuurgebieden. Het Park kent een bijzonder hoge biodiversiteit en is een brongebied voor veel zeldzame soorten. Het valt dan moeilijk te accepteren dat de stichting bij voorbaat wordt uitgesloten van subsidies, enkel en alleen omdat zij entree heft. Feitelijk straft de provincie de stichting voor het feit dat zij private financieringsbronnen heeft weten aan te boren. Andere vergelijkbare natuurinitiatieven worden daardoor ontmoedigd. Dat is niet in het algemeen belang.

Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe zal beroep instellen tegen het besluit van Gedeputeerde Staten. Zij hoopt echter dat de politiek alsnog uit eigen beweging tot inkeer komt en zich realiseert dat initiatieven zoals Het Nationale Park De Hoge Veluwe gekoesterd moeten worden en alle steun verdienen. Dit zeker in een tijd dat de natuur in Nederland het meer dan ooit van zulke initiatieven moet hebben.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.