Rhedense fracties kritisch over nieuwe containers

DE STEEG – Het is nog geen gelopen race voor het plan van het Rhedense college om aan alle huishoudens in de gemeente nieuwe afvalcontainers te verstrekken. Verschillende raadsfracties lieten vorige week tijdens een raadsavond kritische geluiden horen.

Het college wil alle Rhedense huishoudens een nieuwe grijze en groene afvalbak en een papiercontainer geven. Vervanging van alle bakken in één keer is volgens Rheden goedkoper dan de incidentele vervanging van kapotte bakken. Verschillende raadsfracties bestookten het college met vragen over het plan. De PvdA vroeg onder meer waarom de gemeente de mogelijkheden om het diftar-systeem, waarbij inwoners betalen per kilo afval, in te voeren niet heeft onderzocht. Wethouder Harriët Tiemens wees de raadsleden op de grote risico’s van diftar. “In een landelijke gemeente als Rheden is de kans dat mensen hun afval gaan dumpen ontzettend groot.”

Ook vroeg de PvdA-fractie het college om opheldering over de inzameling van plastic. “De gemeente wil 20.000 euro investeren in brengpunten. Gaan we op termijn dan niet af van het ophalen?”, vroeg PvdA-raadslid Gea Verkerk. De wethouder benadrukte dat aan het huis-aan-huis ophalen van plastic niet zal worden getornd. “Wel hopen we dat er op termijn iets handigers voor de plastic zakken in de plaats komt.”

De nieuwe grijze container wordt zestig liter kleiner dan de huidige bak. Jorine Dirks van de SP vroeg of Rheden wel zeker weet dat de nieuwe bakken niet te klein zijn. Volgens het college moet dit vanwege de aparte inzameling van plastic geen problemen opleveren. “Als je normaal doet, is de bak ruim genoeg voor het restafval”, luidde de reactie van Tiemens. CDA’er Willem Kruithof wilde weten wat de consequenties zijn als de raad de besluitvorming over de containers opschort tot 2011. “Dan zullen de kosten alleen maar verder oplopen”, antwoordde Tiemens. “Negen procent van de bakken staat op springen”, waarschuwde ze. De raad zal eind december bepalen of alle Rhedense huishoudens vanaf volgend jaar fonkelnieuwe kliko’s aan de weg kunnen zetten of dat zij het nog een tijd met hun vertrouwde vuilcontainers moeten doen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.