Zoo op zolder, dieren in de kunst

ARNHEM – Het Historisch Museum Arnhem presenteert tot en met 20 maart Zoo op zolder, dieren in de kunst. Op deze tentoonstelling wordt onder meer een selectie natuurhistorische tekeningen getoond van de uit Doesburg afkomstige Alexander Ver Huell en zijn in Zutphen geboren vader Maurits Ver Huell. De tentoonstelling is een selectie uit de collecties van het Historisch Museum Arnhem en het Museum voor Moderne Kunst.

Maurits ver Huell (1787 – 1860) bevoer als marineofficier de wereldzeeën; het was gebruikelijk dat marineofficieren die tekenen konden, onderweg kustlijnen, havensteden en wateren in beeld brachten. Ver Huell legde zich onder meer toe op het tekenen van dieren. Zijn natuurhistorische tekeningen werden zeer gewaardeerd en veelvuldig in binnen- en buitenlandse literatuur gebruikt.
In 1807 ging hij met marinebrik De Vlieg richting Indië. Dit schip werd voor de kust van Brazilie door een Portugees-Engelse vloot onderschept. Ruim twee jaar bracht Ver Huell door in Portugese krijgsgevangenschap in Bahai. Daar wijdde hij zich in alle rust aan de uitwerking van zijn tekeningen naar de natuur. Onder meer de aquarel van de toekan, het tentoonstellingsbeeld van Zoo op zolder, heeft hij daar gemaakt. Ook vissen waren voor hem een geliefd onderwerp. Op de tentoonstelling is een selectie hiervan te zien.
In 1815 vertrok Ver Huell met het linieschip Evertsen naar Indië. Op de terugreis naar Nederland nam hij een omvangrijke collectie tekeningen en natuurobjecten mee. Helaas kwamen deze nooit in Nederland aan want de Evertsen liep vast op een koraalrif. Het merendeel van zijn bezittingen belandde in het water. Terug in Nederland legde hij herinneringen en verloren schatten vast in tekeningen en aquarellen.

De tekeningen van zijn zoon Alexander zijn een soort egodocumenten. Deze verzamelaar / kunstenaar was een excentriek man die last had van melancholische buien. Teleurgesteld in de liefde leefde hij als vrijgezel een teruggetrokken bestaan in een herenhuis in Arnhem met zijn trouwe viervoeter Lindo. In zijn tekeningen komt de nauwe band met Lindo terug. Zo vertelt één van de tekeningen op Zoo op zolder hoe Lindo tijdens een wandeling opeens werd ingesloten door vier grote jachthonden. Het baasje was trots dat de veel kleinere Lindo niet bang was.
Behalve werken van de Ver Huells en Jan Mankes toont het museum z’n beestenspul aan de hand van thema’s die zich duidelijk aftekenen binnen de collecties: het dier als vriend van de mens, dieren in dienst van de mens, de jacht, de dood, dieren naar de natuur getekend en fantasiedieren.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.